Висока степен на плоскостъпие при децата, отчете "Пирогов"

  • 29 септември 2013 20:28

  • 2504
  • 0
Висока степен на плоскостъпие при децата, отчете "Пирогов"
©

80 деца бяха прегледани безплатно от лекарите на "Пирогов" в рамките на инициативата Национална Програма "Детско здраве", съобщиха от болницата.

По време на високоспециализираните прегледи екипът на детския ортопед-травматолог д-р Атанас Кацаров констатира, че от 31 прегледани деца едва 3 са с нормални ходила, а всички останали са с някаква степен на плоскостъпие. 2 от децата пък са били със сколиоза.

Детският хирург доц. Христо Шивачев пък е прегледал 11 пациенти. Те са били предимно с оплаквания от пъпна и ингвинална херния. УНГ специлистите са приели за лечение 3 от общо 38 от посетилите ги деца. Най-честите оплаквания, заради които са ги посетили са синузити и ринити.

През последните 3 дни в "Пирогов" се проведе и 3-дневно обучение по микрохирургия, в което взеха участие15 български лекари.

Курсът, организиран от доц. Маргарита Кътева от спешната болница, ръководи световноизвестният проф. Едгар Бимер. През 3 дни той показа на колегите си как успешно да преместят тъкани от едно на друго място на тялото.

Обучаваните научиха как чрез това преместване на тъкани могат да изграждат травматично пострадала ръка, на която липсват пръсти, чрез присаждане на пръсти от краката.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини