Д-р Мангъров: Имало е случаи на заразени с ХИВ при кръвопреливане в София

  • 25 септември 2013 09:02

  • 3319
  • 0
Д-р Мангъров: Имало е случаи на заразени с ХИВ при кръвопреливане в София
©

Прелива ли се заразена кръв от дарители? Този въпрос повдигнаха в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия  във връзка със сигнали на зрители.

„Тестовете, които се използват за диагностика у нас, се използват в Америка, Канада и Япония. Те са с висока степен на чувствителност”, обясни д-р Маргарита Йорданова – началник на лабораторията в Националния център по трансфузионна хематология в столицата.

Тя каза, че тестовете са едни от най-добрите в света и показа специална машина, с която разполага всеки център трансфузионна хематология в страната.

"Целият цикъл на изследване на кръвта трае около 3,5 часа. Там кръвта се изследва за СПИН, Хепатит В, Хепатит С, Сифилис. По 20 епруветки наведнъж може да станат в сложното устройство", поясни тя.

"Има обаче скрит период от 20 дни, през който данните често били заблуждаващи – излиза, че човекът е здрав, но на практика не е така. Този период обаче може да се съкрати на 7 дни благодарение на специална технология”, обяви д-р Йорданова.

През последните 20 години у нас здравните служби оповестяват официално едва няколко случаи на пациенти заразени при кръвопреливане. Най-скандалният от тях е този от 1994 година, когато деца болни от хомофилия са инфектирани с вируса на СПИН.

"Бяха заразени антихомофилен глоболулин, който е бил произведен от плазма при която при един от хората, от които е била взета е бил в период на ХИВ инфекция, което не е могло да бъде установено. Това каза за "Здравей, България" доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести.

"Бяха заразени три деца, които вече са големи и съдят Министерството на здравеопазването за увреди. Те са серопозитивни. Те са на лечение", добави още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини