Бум на кожните заболявания в Северозападна България

  • 22 август 2013 08:44

  • 2612
  • 0
Бум на кожните заболявания в Северозападна България
©

Бум на кожните инфекции в Северозападна България регистрираха в специализирания диспансер във Враца. Епидемия от червен вятър и херпес препълни стационара на здравното заведение, което разполага само с десет легла.

Екстремните летни температури съчетани с къпане в студената вода на реки и басейни и прекалено ниските температури в помещенията с климатици са причина за повишената заболеваемост от червен вятър и други опасни кожни инфекции, предупреждават лекарите.

"Такива заболявания като ерезипел и херпес-зостер се увеличават поради понижаване на имунитета на хората. И ние, трудно ни е на нас, защото в Северозападна България има само десет такива легла", заяви д-р Григор Томов, управител накожно-венерически център-Враца.

"Отделението в Монтана го закриха, не съществува. Всички пациенти от този район идват при нас – Берковица, Вършец, но поради липсата на легла трябва да връщаме пациенти, което не е желателно", каза д-р Анелия Якимова, началник-отделение.

Все пак част от пациентите се налага да провеждат домашно лечение. Затова и лекарите, и хората настояват да се възстанови легловата база от 50 легла, която в момента не се използва.

"Легла трябва да има, за да се лекуваме ефективно, защото вкъщи не може да се лекуваш", посочи Въло Христов, пациент.

"Добре е да има къде да се лекуват хората, защото без болници, не може, трябва да има специалисти и условия", смята Иван Христов, пациент.

В кожно-венерически център във Враца са обезпокоени и от ръста на заболяванията от сифилис, които остават скрити, защото бацилоносителите не търсят медицинска помощ, а се откриват случайно при вадене на медицинско за работа.

Последвайте канала на

2612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини