Спешно имунизират срещу морбили

  • 04 юли 2013 15:48

  • 1935
  • 0
Спешно имунизират срещу морбили
© Getty Images/Guliver

Министерство на здравеопазването започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където са регистрирани 13 случая на морбили.

Случаите са от три огнища без епидемична връзка помежду им, а резултатите са потвърдени от Националната Референтна лаборатория към НЦЗПБ.

В София са регистрирани 10 заболели лица на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината е пренос на заразата от Германия. Вследствие на внос на вируса от Турция в Нова Загора има заболели 2 лица - на 5 месеца и на 20 години, а в Разград е регистриран един случай на дете на 2 години.

Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.

С цел недопускане на разпространение на инфекцията сред рисковите групи от населението през месец юли МЗ започна допълнителна имунизационна кампания в засегнатите райони - София, областите Сливен и Разград. Поради съществуващите тесни връзки в общността, имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област.

Кампанията се провежда от РЗИ с активното съдействие на здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар. РЗИ в областите Бургас, Сливен и Софийска ще използват и наличните мобилни кабинети.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат медицински специалисти от училищната здравна мрежа, центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения. В зависимост от развитието на епидемичната ситуация и след анализ на данните е възможно разширяване на обхвата на имунизационната кампания и в други области на страната.

Морбили е инфекция с висока заразност, предавана по въздушно-капков път. В резултат на поддържания висок имунизационен обхват - около 95%, в България не бе регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до април 2009 г., когато след внесен от Германия случай, инфекцията бързо се разпространи сред неимунизирани лица от ромски произход и обхвана цялата страна, уточняват от МЗ.

95% от заболелите бяха от ромски произход без данни за имунизация, въпреки задължителните две дози, които се прилагат на децата на 13 месеца и на 12 години.

От здравното министерство припомнят, че през 2009 година спешно са провели извънредна имунизация на всички лица от 13 месеца до 30-годишна възраст, която е обхванала над 180 000 души, в резултат на което разпространението на епидемията беше спряно.

Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани случаи на морбили.

Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се считат лицата, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, уточняват от МЗ.

Последвайте канала на

1935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини