Д-р Хасърджиев: Не може да игнорираме хепатита

  • 30 май 2013 12:00

  • 2660
  • 0
Д-р Хасърджиев: Не може да игнорираме хепатита
©

Целта на кампанията  "Разпознай го. Пребори го!" е, че хепатита е едно заболяване, което не можем да го игнорираме.Това каза Станимир Хасърджиев - председател на УС на НСБХ „Хепасист” на пресконференцията.

Честотата на вирусния хепатит не бележи намаляване, а напротив. В глобален мащаб смъртността сред хората с чернодробни заболявания е доста висока, заяви проф.д-р Красимир Антонов - началник на отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

В световен мащаб лечението на тези инфекции стои на дневен ред. България се опитва да подобри и превенцията, и контрола на тези заболявания. Трябва да ви кажа, че страната ни е на едно много добро ниво при лечението на хепатитите. Държавата ни е ограничена в своите ресурси, но е успяла да създаде една програма, която ако бъде изпълнена от МЗ, рязко ще намали заболеваемостта от хипатити. Страната ни полага много усилия за овладяването на тези инфекции, обясни още проф. Антонов.

Според Хасърджиев разходите за лечението на последствията от хепатита като рак и цироза на черния дроб няма да се удвоят, а ще се увеличат 5 пъти. Хората, на които им е преливана кръв преди 20 години, може да са заразени с хепатит без да подозират. По това време не се е тествала кръвта за това заболяване. Сега след 20 години ние трябва да ги търсим тези хора, защото следва бум на цироза и на рак на черния дроб. Вече има лекарства, които се разработва, и ще унищожават вируса, каза д-р Хасърджиев.

След 92 година е поставена ваксина за хепатит Б на всички новородени, опасността е за хората, които са родени преди това. Що се отнася до хепатит А - при 60% на регистрираните случаите в Европа идват от България, Румъния и Полша. Не се гордеем с тази статистика, това е заболяване на лошата хигиена. Освен това се разпространява много лесно сред детски общности, каза още председателят на "Хепасист".

Много често установяваме хепатит Е при хора, които ходят по планините, пият вода от разни потоци и хапват полуготови салами от разни животинки, обясни проф. Антонов. Той бе категоричен, че дълго време не са вярвали, че това е така, но това е реалността. Трябва да подобрим хигиената на обществото, каза още той.

Последвайте канала на

2660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини