Бум на пролетен псевдогрип в България

  • 10 май 2013 06:18

  • 2182
  • 0
Бум на пролетен псевдогрип в България
©

Бум на пролетен псевдогрип има в страната. Той се причинява от пара и аденовируси, а не от типичните щамове, които ни мъчеха през зимата, но може да изкара човек от строя за цяла седмица. Това съобщиха епидемиолози вчера.

172 са случаите само в София за седмица, 133 са в Бургас. Това показват данните от двете районни здравни инспекции. Според лекарите обаче случаите са много повече, тъй като заради шестте почивни дни, в които джипитата също не работеха, малцина от болните са отишли на лекар. Много регистрирани заболявания има още в Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Втрисания, суха кашлица, остра хрема и висока температура, но за кратко, са типичните му симптоми, обясни общопрактикуващата лекарка д-р Ваня Иванова от столицата. В немалко случаи паравирусите и аденовирусите провокират конюнктивит и други очни заболявания, допълни тя.

Тези заболявания на очите в края на пролетта действително се увеличават, те са провокирани от грипоподобните заболявания и са в резултат на отслабналата имунна система на организма от типичните грипни вируси през зимата. Това обясни проф. Руска Христова, завеждаща Клиниката по офталмология в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” и обясни, че медицинското наименование на заболяването е епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус.

Ако човек лекува само общата симптоматика на грипоподобното заболяване, но не отиде на очен лекар, заболяването може да прерасне в неврит на зрителния нерв или да се получи възпаление на съдовата обвивка на окото, предупреди проф. Руска Христова.

Въпросният

конюнктивит

е силно заразен

и не преминава без медикаменти, допълни специалистката по очни болести.

Срещу него няма разработени антивирусни препарати, както срещу вирусите на традиционния грип. Няма и създадено лекарство, обясни още проф. Христова. Затова лекарите офталмолози изписват срещу него капки против възпаления и препоръчват на пациентите повече витамини.

Капването в окото на изкуствени сълзи, които вече се продават и у нас, също облекчават болката и сърбежа.

Независимо дали лечението е започнало навреме, или се е забавило, в повечето случаи върху роговицата на окото се появяват бели петна, които намаляват зрението, предупреди проф. Руска Христова.

Последвайте канала на

Novini.bg
2182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини