-
06 май 2013 16:15
- 1578
- 1
Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре?
Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре."
Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско, пише inews.bg.
Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома. Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.
Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.
В организмите на опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино, било констатирано 200 процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.
При хората този процес ще отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски се прицели в халф на ЦСКА 1948
България допусна обрат от Черна гора и се отдалечи от ЕвроБаскет 2025
Два отменени гола в добавеното време донесоха радост на Крумовград срещу Славия
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
ПФК Ботев: Ситуацията около Антон Зингаревич става все по-странна и лишена от прозрачност
Областна администрация София-град и Столична община подписаха договора за прехвърляне на собствеността на "Герена"
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Днес ще бъде слънчево
26 ноември 202406:00
Петър Чобанов: Минималната заплата крие повече рискове, отколкото решения на проблеми
25 ноември 202420:50
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Юлиян Попов: Цената на водата в България е ниска, трябва да се инвестира в напояване
25 ноември 202418:46
Общини напират да вдигнат цената за паркиране
25 ноември 202422:30
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Нетаняху може да бъде арестуван, ако пътува до Германия
25 ноември 202419:28
Белият дом: Преговорите за спиране на огъня между Ливан и Израел вървят към споразумение
25 ноември 202422:53
2013.05.06 | 19:19