-
06 май 2013 16:15
- 1569
- 1
Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре?
Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре."
Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско, пише inews.bg.
Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома. Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.
Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.
В организмите на опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино, било констатирано 200 процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.
При хората този процес ще отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.
Последвайте канала на
Свързани новини
Англия този път дори не отбеляза гол, но все пак изпълни първата си голяма цел
Дания продължава напред без победа, Сърбия отпадна безславно
Маскираният Мбапе вкара първия си гол, но Франция остана на второ място
Австрия покоси Нидерландия и спечели групата с "лалетата" и Франция
Евро 2024 - следете всичко най-интересно в Германия с екипа на Sportal.bg
Sportal.bg в Музея на германския футбол - видео и снимки на уникални ценности
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч": Ще има правителство, но с кратък живот
25 юни 202420:19
НС ще изслуша Димитър Главчев относно уволнения и назначения в ДАНС
25 юни 202419:27
ПП-ДБ вика Калин Стоянов в НС, за да обясни как Брендо е влязъл в България
25 юни 202418:10
Доц. Милен Иванов: Ако Брендо е изгубил наркотици, затворът няма да го спаси
25 юни 202421:02
Водещите новини! Какво поиска Брендо от съда в България? Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Шойгу (и още…)
25 юни 202419:06
Моторист пострада при катастрофа на бул. "Васил Левски" в София
25 юни 202419:06
НАТО избира официално Марк Рюте за свой нов генерален секретар
25 юни 202421:51
Турският външен министър: Има риск от Трета световна война
25 юни 202420:46
Антарктика се насочва към неконтролируемо топене
25 юни 202421:13
2013.05.06 | 19:19