Половината българчета с дислексия и дисграфия

  • 18 април 2013 13:12

  • 2168
  • 2
Половината българчета с дислексия и дисграфия
© Булфото

Около 45 процента от децата в детските градини и училищата имат затруднения с усвояването на учебния материал, заради дислексия или дисграфия.

Това заяви председателят на синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция за методиките на работа с деца с различно възприятие и възпроизводство.

Конференцията е организирана съвместно с фондация „Стела Богомилова". По данни на регионалния инспекторат по образование, в София децата с такива затруднения са над 1100, като между 600 и 700 от тях са с дислексия. Според Янка Такева трябва да бъде въведена нова методика за работа с тези деца, а стажът на подготвяните за учители кадри да бъде увеличен на 4 месеца.

Децата с различно възприятие нямат видими проблеми, но срещат трудности в писането и усвояването на учебния материал, обясни Янка Такева.

"Тези деца рано напускат след това образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал. Това са децата, които правят след това щуротиите. И ни се чудим и казваме: "Той е много кротко дете, той ни поздравяваше по стълбите, той ни се усмихваше, защо направи тази беля и т.н.". Нужни са промени в методиката на преподаване и в подхода на учителите към тези деца", посочи Такева.

"Индивидуална работа с това дете, освен в час, по-голяма грижа като обяснения, като подход, за да може децата в класната стая или групата да не разберат, че усилията са насочени към това дете, и изключително много индивидуална работа в извънкласната и извънучилищната форма", добави Такева.

Промените в методиката на преподаване трябва да бъдат заложени в новия закон за предучилищното и училищното образование.

Последвайте канала на

2168 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.04.22 | 16:35

1
Това не са болни деца, а по-скоро тъпунгери, не може всички хора да стават висшисти, нали?
Лио

2013.04.22 | 16:36

2
Мога само да ти кажа че ти си тъпия в случая....... не си подготвен/а по темата, но бързаш да се изкажеш. За твое сведение тези хора имат висок коефициент на интелигентност, просто възприятията им са други. Говоря го от личен опит защото имам дете с дислексия и дисграфия. А относно образователната система в България - жалка картинка и най лошото е че учителите не искат да се образоват малко по темата и да полагат малко повече старание относно тези деца. По лесно е да се пишат двойките и тройките и въпроса да се приключи.

Добави коментар

Водещи новини