Едва 4% от болните от хемофилия работят

  • 15 април 2013 12:30

  • 1034
  • 0
Едва 4% от болните от хемофилия работят
©

В 86% от фирмите в България не работят хора, които имат процент нетрудоспособност, показва социологическо проучване, представено от Българската асоциация по хемофилия. Едва половината от работодателите биха назначили в компанията си човек, страдащ от това заболяване.

В България от болестта хемофилия са засегнати 600 души, като 100 от тях са деца, отбелязва Дарик.

Според допитване из между над 200 частни предприятия в страната се оказва, че само 23% от тях имат служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване. Най-много са работещите пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като представляват 30% от всички служители със заболявания.

След тях се нареждат служителите със заболявания на опорно-двигателната система, които са следвани от диабетиците и страдащите от болести на централната- и периферната нервна система.

Най-малко са заетите хемофилици, тъй като те представляват едва 4%, показва проучването. Близо половината от мениджърите признали, че не са започнати с особеностите на тази болест, а тези, които я познават, са на мнение, че страдащите от хемофилия могат да се реализират успешно на пазара на труда.

72% от анкетираните фирми имат практика да изискват медицинско свидетелство при постъпване на нов служител. От Асоциацията са категорични, че заетостта на хемофилиците в икономиката е един от най-важните фактори за успешната реализация на тези хора.

Болестта е наследствена, нелечима и от нея страдат предимно мъже. Между 200 000-300 000 мъже в света страдат от различни форми на хемофилия. Правилно лекуваните пациенти не се различават от здравите хора.

Последвайте канала на

1034 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини