През последното десетилетие водите на Големия бариерен риф са били най-горещи от 400 години

  • 07 август 2024 22:17

  • 505
  • 0
През последното десетилетие водите на Големия бариерен риф са били най-горещи от 400 години
© Gettyimages

Температурите на океана в Големия бариерен риф са достигнали най-високата си стойност от 400 години през последното десетилетие, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се изследване, публикувано в сп. "Нейчър". 

Авторите му са установили, че температурата се е повишавала всяка година след 1960 г., но е била особено висока по време на последните епизоди на избелване на коралите.

Затоплянето на водите е много вероятно да е следствие от изменението на климата, причинено от човешка дейност, отбелязват изследователите.

Големият бариерен риф в Австралия е сериозно застрашен заради затоплящия се климат

Съавторката на изследването Хелън Макгрегър от университета на Уолонгонг казва, че е "изключително загрижена" за "безпрецедентното" повишаване на температурата на водата.

Големият бариерен риф, който се простира на 2300 километра по крайбрежието на щата Куинсланд в североизточната част на Австралия, е смятан за най-голямата жива структура на планетата. Той е дом на изключително богато биоразнообразие с повече от 600 вида корали и 1625 вида риби.

Избелването на коралите е резултат от повишаването на температурата на водата, което води до изхвърлянето на симбиотичните водорасли, придаващи яркия им цвят. Ако високите температури се задържат, коралите побеляват и умират, допълва БТА.

Австралийските изследователи са проучили температурите на повърхността на Коралово море, като са използвали проби от древни корали, за да възстановят стойностите им от 1618 г. 

Учените са установили, че въпреки относителната стабилност на температурата преди началото на 20-и век, от 1960 г. морето се е затопляло средно с 0,12 градуса Целзий годишно.

По време на последните епизоди на масово избелване - през 2016, 2017, 2020, 2022 и 2024 г., температурите са били още по-високи.
       
Дори ако коралите могат да се възстановят, все по-високите температури на водата, съчетани с последователни епизоди на избелване, ги подлагат на сериозно натоварване, предупреждава Хелън Макгрегър.

По думите й наблюдаваните промени настъпват твърде бързо, за да могат коралите да се приспособят към тях, което е сериозна заплаха за рифа такъв, какъвто хората го познават.

Тазгодишното избелване - едно от най-тежките и всеобхватни, наблюдавани някога, е причинило екстремни щети на 81 процента от рифа, според последните данни.
       
Едва след няколко месеца учените ще могат да определят каква част от рифа няма да може да се възстанови. 

"Засега виждаме, че рифът се съпротивлява. Той се е възстановил след предишните епизоди на избелване на коралите, но в един момент ластикът ще се скъса", казва Ричард Лек, ръководител на отдел "Океани" в Световния фонд за дивата природа (WWF) в Австралия.

"Кораловите рифове са първата екосистема на планетата, чието съществуване е застрашено от изменението на климата. Трябва да се надяваме, че светът няма да седи със скръстени ръце и да позволи това да се случи. До полунощ обаче остава само част от секундата", предупреждава той.
      
През юни ЮНЕСКО поиска от Австралия да предприеме "спешни" мерки за опазване на Големия бариерен риф, по-специално чрез приемане на по-амбициозни цели в областта на климата.

Големият бариерен риф не е включен в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното наследство в риск, въпреки че ООН препоръчва той да бъде добавен. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини