Затоплянето на океана забавя растежа на корали от Големия бариерен риф

  • 11 януари 2023 22:30

  • 490
  • 2
Затоплянето на океана забавя растежа на корали от Големия бариерен риф
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени от Австралийския институт за морски науки (АИМН) установиха, че повишаването на температурата на водата в океана значително забавя растежа на коралите, съставляващи основата на северната и централната част на Големия бариерен риф, съобщава БТА.

„Изяснихме, че бързорастящите корали, играещи ключова роля във възстановяването на рифа, са се приспособявали идеално към досегашните климатични условия, но способността им да се адаптират към повишаването на температурата в бъдеще е силно ограничена“, каза Хуан Ортис от изследователския екип.

Нова криомрежа е използвана за замразяването на корали от Големия бариерен риф

В хода на експеримента той и неговите колеги наблюдават в продължение на месец растежа на четири вида корали, като постепенно повишават температурата от 19 до 31 градуса по Целзий. Учените са поразени от еднаквата реакция на коралите, взети от различни колонии на рифа, при промяна на температурния режим. Отбелязва се, че именно това уеднаквяване усложнява адаптацията на коралите към затоплянето и потенциално застрашава големи участъци на рифа. 

В по-нататъшните изследвания специалистите планират да проведат подобни опити с образци, взети от други места на рифа.

Големият бариерен риф е най-голямото подобно образувание в света, простиращо се покрай североизточното крайбрежие на Австралия в протежение на 2 500 км, заемайки площ от около 344,4 хиляди квадратни километра. Състои се от повече от 2 900 отделни коралови рифа и 900 острова. 

Мая Йорданова
490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.11 | 23:32

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 2600 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Даскал

2023.01.11 | 23:25

1
Ударете един атом и там про коралите

Добави коментар

Водещи новини