Климатичните промени са увеличили два пъти вероятността от опустошителни наводнения в Бразилия

  • 04 юни 2024 11:19

  • 517
  • 1
Климатичните промени са увеличили два пъти вероятността от опустошителни наводнения в Бразилия
© Getty images

Големи наводнения, подобни на тези, нанесли опустошения в Южна Бразилия, са два пъти по-възможни заради климатичните промени, предупреди международен екип от учени, цитирани от Ройтерс и АФП.

Според специалистите проливните дъждове са били по-интензивни и заради природния феномен "Ел Ниньо".

Повече от 170 души загинаха, а близо 580 000 бяха принудени да напуснат домовете си след бурите и наводненията, които връхлетяха най-южния бразилски щат Рио Гранди до Сул миналия месец. Местните власти определиха стихията като най-тежкото бедствие в историята на региона.

Дори и при сегашната климатична обстановка експертите от организацията "Уърлд уедър атрибюшън" (World Weather Attribution) казват, че проливните дъждове, потопили под вода градове и разрушили критична инфраструктура, са "изключително рядко" явление, което се очаква да се случи само веднъж на всеки между 100 до 250 години.

То обаче щеше да е още по-рядко, ако ги нямаше последиците от изгарянето на изкопаеми горива, отбелязват специалистите.

Комбинирайки данни от метеорологични наблюдения и климатични модели, учените изчисляват, че промените в климата са направили опустошителното природно явление в южната част на Бразилия два пъти по-вероятно и с около 6-9 процента по-интензивно, отбелязва Ройтерс.

"Климатът в Бразилия вече се е променил", казва Линкълн Алвеш, изследовател в бразилския Център за космически изследвания INPE. "Това проучване потвърждава, че човешките дейности допринасят за по-интензивни и често екстремни явления, като подчертават уязвимостта на страната към изменението на климата". 

Феноменът "Ел Ниньо", който допринася за по-високи температури в много райони на света и увеличава валежите и риска от наводнения в някои части на Северна и Южна Америка, също е изиграл роля за неотдавнашното бедствие, отбелязват учените.

Според проучването "Ел Ниньо" е увеличил вероятността от подобни събития между 2 до 5 пъти, като в същото време валежите са били с 3 до 10 на сто по-силни. 

Проблемите с критичната инфраструктура, обезлесяването и бързата урбанизация на градове като столицата на щата Рио Гранди до Сул - Порто Алегре, където живеят 1,3 милиона души, допринасят за засилване на последиците от бедствието, допълват учените.

Режина Родригеш, изследовател от Федералния университет на Санта Катарина, е на мнение, че добре поддържаната инфраструктура за защита от наводнения и подходящо градско планиране са необходими, за да се сведе до минимум въздействието на "подобни екстремни събития".

Последвайте канала на

Весела Найденова
517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 14:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини