Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.

  • 17 април 2024 15:15

  • 5499
  • 2
Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.
© Pixabay

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показва проучване на Университета в Екситър.

Изследователите посочват, че изглежда целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването, цитирано от investor.

С какво ще е най-евтино да се отопляваме тази зима?

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз. Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повече държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 г. и 2022 г. показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична Република Конго.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5499 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:28

2
❤️ Г­о­­р­е­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­т­а­­­ ­в­и­­ ­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­N

2024.04.17 | 22:16

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.===> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини