Повечето канадци ще се събудят със зелена, вместо с бяла Коледа

  • 23 декември 2023 14:08

  • 1617
  • 3
Повечето канадци ще се събудят със зелена, вместо с бяла Коледа
© Getty images (архив)

В цяла Канада, тази гигантска северна страна, известна с лютите си зими и толкова дълбоки преспи, че могат да погълнат автомобил, хората ще се събудят тази Коледа с  един прост въпрос: къде е снегът?, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Защото из страната няма много сняг.

От бряг до бряг, от север до юг, земи, които би трябвало да са мразовито бели, вместо това са зелени и кафяви.

"Следя времето от 55 години и никога не съм виждал такава зима, подобна на първия официален ден на зимата, като сега", казва Дейвид Филипс, старши ветеран климатолог във федералното министерство на околната среда.

"Не изглежда като зима, не се усеща като зима, но все пак е зима. И мисля, че това е шокът за мен", казва той по телефона.

Около 75% от канадците обикновено имат бяла Коледа, което официално се определя като поне два сантиметра сняг на земята, а сега броят им сега е почти нулев.

Обикновено зимите са най-тежки в провинции без излаз на море като напр. Алберта, където снегът може да се задържи на земята в продължение на пет месеца или повече. Но в петък високата температура в столицата Едмънтън е била +7 градуса по Целзий, в сравнение с -28 градуса по Целзий  миналата година.

По-нататък на изток, в провинция Манитоба, мекото време се отразява дори на град Уинипег, в който по традиция по това време на годината е толкова студено, че местните жители го наричат Уинтърпег.

"Обикновено имаме снежни преспи и метър и половина сняг. А сега е много меко.. почти няма сняг", казва по телефона местната жителка Лин Стадник, допълвайки, че по съседните морави може да бъде видяна трева.

"Лично на мен ми харесва, защото можеш да влизаш и излизаш без пет ката дрехи."

В някои отношения това не би трябвало да е изненада. Годината 2023 изглежда ще бъде една от най-топлите в историята, а Канада не е е имала възможност да се охлади.

Друга причина е феноменът Ел Ниньо – повишаване на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което често води до по-меки температури.

Ел Ниньо вероятно ще се развие между септември и ноември

Канадците обичат да се питат един друг "Достатъчно студено ли е  за теб?", но това може би излиза от мода.

А тенденцията за по-топли зими означава, че хората вероятно ще прекарват по-малко време навън в традиционни дейности като каране на ски, шейни или кънки.

"Това, което виждате сега през тази зима, е просто лек намек за това, което ще бъде нормално след десетилетия", казва Филипс, който има идея как да се справи с проблема.

"Мисля, че ако можехме да преместим Коледа с един месец напред, добре, почти ще си гарантираме бяла Коледа навсякъде. Но това няма как да се случи", казва той със смях.

Последвайте канала на

Novini.bg
1617 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.23 | 19:32

3
ЛЪЖАТ ТИЯ ПОРОВЕ
мариа борисоф габриел

2023.12.23 | 16:12

2
КАЗАХ ли че К..У..Р..В..А..Т..А от Т(Р)АНСЬ След Като я Е..Б..Е.Ш Задължително яЬ К..О..Л.И..Ш ! П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И..Т..Е отЬ Т(Р)АНСЬ Привикват на Разпит и Оказват Психо Тормоз на Учредителите на „Европейска Народна Партия България“ ДА СЕ ЗНАЕ ! НароднатаЬ МилицияЬ яЬ ПреименувахаЬ наЬ НационалнаЬ ПолицияЬ , ноЬ ОстанахаЬ СъщитеЬ К..У..Р..В..И и П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И ! ПървияЬ ШефЬ наЬ ГДБОПЬ (ЦСБОПЬ) еЬ СтефанЬ СтефанЬ ЩатнаЬ К..У..Р..В..А отЬ ДържавнаЬ ( НЕ)СигурностЬ ! ПървияЬ ШефЬ наЬ Т(Р)АНСЬ (ДСЬ) еЬ ПеткоЬ СертовЬ ЩатенЬ П....Е..Д..Е..Р..А..С..Т , отЬ IIЬ ГУЬ наЬ ДържавнаЬ (НЕ) СигурностЬ ! БЪЛГАРИ Помнете ! ВЬ МВРЬ самоЬ К..О..П..Е..Л..Д..А..К.Ь ! ВЬ Т(Р)АНС самоЬ К..У..Р..В..О..Л..Я..К. Ь ! ТРЕПИ М..А..М..И..Ц..А..Т..А ИМЬ . Ь Е..Н..И..Ч..А..Р..С..К...А .Ь! МВРЬ еЬ Е..н..и..ч..а..р..с..к..и. Ь КорпусЬ отЬ БезпризорниЬ К..О..П..Е..Л..Е..Т..А .Ь ! Т(Р)АНСЬ еЬ П..е..д..е..р..а..с..т..к..о СборищеЬ отЬ АгентиЬ наЬ ДСЬ, КДСЬ, НССЬ иЬ ПотомстватаЬ имЬ ! К..У....Р. .В..И..Т..Е - ДоноснициЬ отЬ ДСЬ , НССЬ и Т(Р)АНСЬ Първо се ИЗНАСИЛВАТ,след Което им се Режат ГРЪКЛЯНИТЕ, Като на Руски Милиционер ОКУПАТОР в Кавказ ! К..О..П..Е..Л..Е..Т..А..Т..А -ПрестъпнициЬ отЬ ЦСБОПЬ ,НСБОПЬ иЬ ГДБОПЬ Директно им се ПръскатЬ ЧЕРЕПИТЕЬ , катоЬ наЬ УБИЕЦАЬ отЬ СОБТЬ ЕмилЬ ШарковЬ ! За Семействата на К..у..р..в..и..т..е от Т(Р)АНС и К..о..п. .е..л..е..т..а..т..а от ГДБОПЬ е Безмислено да Споменавам, то е Ясно:ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ! Ставайки К..О..П..Е..Л..Е от МВРЬ или К..У..Р..В..А от Т(Р)АНС ти Признаваш че си Абсолютен Б..О..К..Л..У..К ! Произхождаш от СемействоЬ на Б..О..К..Л..У..К и ще Възпроизвеждаш Б..О..К..Л..У..К Поне още Пет Поколения ! Народната МИЛИЦИЯЬ я Преименуваха на Национална ПОЛИЦИЯЬ а К..У..Р..В..И..Т..Е и П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И..Т..Е Останаха Същите ! Днес Само Децата и Внуците на К..У..Р..В..И..Т..Е и П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И..Т..Е "ЗаработващиЬ " ТамЬ саЬ НовияЬ ПРЕСТЪПЕНЬ СъставЬ на МВРЬ ! Не ПРОСТ(о) МИЛИЦИОНЕР а ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! По -Тъпо Ж..И.В..О..Т..Н..О от МИЛИЦИОНЕРА Това е Само ПАЗАРДЖИШКИЯ МИЛИЦИОНЕР ! Ако се Чудиш Кое Г..О..В..Е..Д..О да У..б..и..е..ш , Т.Р..Е..П..И Пазарджишки МИЛИЦИОНЕР и Няма да Сгрешиш ! М. .Ъ..Р..Ш..А, ..И..З..Р..О..Д , И..З..М.Е..Т , У..Т..А..Й..К..А, Б..О..К..Л..У..К , Г..А..Д , С..У..Р..О..Г..А..Т , Д..Е..Г..Е..Н..Е..Р..А..Т , П...О..Д..Ч..О..В..Е..К , С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !

2023.12.23 | 14:28

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини