Ел Ниньо вероятно ще се развие между септември и ноември

  • 29 август 2023 18:09

  • 2405
  • 1
Ел Ниньо вероятно ще се развие между септември и ноември
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австралийската метеорологична служба заяви, че температурите на морската повърхност в тропическия Тих океан се покачват и метеорологичният феномен Ел Ниньо, който обикновено е съпроводен с по-горещо и по-сухо време, вероятно ще се развие между септември и ноември, съобщи БТА.

Феноменът Ел Ниньо се свързва с екстремни явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши.

Световната метеорологична организация съобщи миналия месец, че този метеорологичен модел се появява в тропическия Тихи океан за първи път от седем години. Австралийската метеорологична служба обаче все още не е потвърдила това. Тя издаде предупреждение за феномена Ел Ниньо, като каза, че в хода на историята той действително се е появявал след такива предупреждения в около 70% от случаите.

Повишената океанска температурата води до безпрецедентно избелване на кораловия риф във Флорида

„Температурите на морската повърхност в тропическия Тих океан надвишават праговете на Ел Ниньо и продължават да се затоплят леко през последните две седмици“, обясни службата. „Климатичните модели показват, че е вероятно да има по-нататъшно затопляне на централната до източната част на Тихия океан, като температурите на морската повърхност остават над праговете на Ел Ниньо поне до началото на 2024 г.“

Службата добави обаче, че 90-дневният индекс на южната осцилация – индикатор, използван за оценка на развитието на Ел Ниньо, е под праговете на феномена и че пасатите и тихоокеанската облачност все още не са свидетелствали за устойчиви модели на Ел Ниньо.

„Като цяло атмосферните показатели предполагат, че Тихият океан и атмосферата все още не се поддържат взаимно, както се случва по време на феномените Ел Ниньо“, казаха още от службата.

Ел Ниньо обикновено потиска пролетните валежи в източната част на Австралия, което представлява риск за реколтата от пшеница в региона.

Австралийската метеорологична служба поддържа дългосрочната си прогноза за по-топли и по-сухи условия в големи региони на Австралия от септември до ноември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Климатолог

2023.08.29 | 18:33

1
Това как ще се отрази в България? Да разбирам ли че сушата и жегите ще продължат и цялата есен?

Добави коментар

Водещи новини