Лиляна Павлова: ЕИБ мобилизира €1 трлн. до 2030 г. за декарбонизация и зелени инвестиции

  • 21 юни 2023 13:58

  • 617
  • 0
Лиляна Павлова: ЕИБ мобилизира €1 трлн. до 2030 г. за декарбонизация и зелени инвестиции
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Основният ангажимент на Европейската климатична банка (ЕИБ) като "Климатична банка" е декарбонизацията и помощта за зелени инвестиции. Това каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, която участва в дискусията "Финансиране на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа", част от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

"За мен, като представител на Европейската климатична банка и като вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който се занимава с кохезионната политика в региона на Централна и Източна Европа, зеленият преход е особено важен. Имаме програма да мобилизираме един трилион евро до 2030 година за тази цел. Сега обаче нещата се обуславят от натрупващите се една върху друга кризи и темата за зеления преход става все по-актуална. Негативният ефект от войната в Украйна, нарушаването на веригата на доставки, необходимостта от намаляване на зависимостта от руски газ, създават възможности за зеления преход, особено в Европа, каза Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена

По думите ѝ ЕИБ е готова да увеличи подкрепата за зеления преход и да направи европейския континент въглеродно неутрален. "Само миналата година за зелена трансформация сме инвестирали над 19 млрд. евро. Имаме ангажимент и към REPowerEU, по който работим като основна финансираща институция. Ще добавим допълнителни 30 млрд. към досега предвиденото по линия на REPowerEU с цел да привлечем и частния капитал, да мобилизираме и нашите партньори търговските банки, което ще мобилизира ресурс от над 115 млрд. допълнителни инвестиции, ключово важни в региона", обясни Павлова. 

Шефът на "Еврохолд": Зеленият преход в България е тотална анархия без никакъв план

Иновациите са друг елемент, който тя изтъкна. "Ако искаме да постигнем целта за въглеродна неутралност, ние трябва да инвестираме не само масово, но в нови технологии и иновации. Съществуващите днес иновации не ни дават възможност да постигнем въглеродна неутралност 2050. Налични са само половината - останалите са в разработка, тестова фаза и тн. Затова приоритет е да обърнем фокуса към иновациите и технологиите. Големият проблем в Европа, сравнена със САЩ и Азия, не сме най-бързите в бърза инвестиция в обещаващи стартиращи компании, а дори да го направим, в момента, в който те могат да наберат ресурс и тази инвестиция да порасне, няма достатъчно бързи налични капитали за вече назряващи, разрастващи се инвестиции и иноваторите отичат най-често в САЩ. Тоест трябва да ги задържим в Европа. Една такава инициатива е EU Startup Initiative. Павлова изтъкна и наскоро и инициатива STEP - инициатива, зад която ЕИБ ще бъде ключов играч".

Според проучване на ЕИБ има нарастване с 10% на фирмите, които инвестират в зелени инвестиции и декaрбонизация в ЦИЕ. В Румъния и Хърватска са фирмите, много по-готови за инвестиции в сектора, докато в Латвия и България фирмите се нареждат много по-назад в относителния дял на бизнеса, осъзнал необходимостта от тези инвестиции. При фирмите в ЦИЕ спрямо такива в САЩ - 2% от европейското БВП по-малко са инвестициите в декарбонизация и зелени технологии, което е голяма пропусната възможност. Причините са несигурност, липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на енергия, изброи тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини