Министър Василев и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова подписаха меморандум за разбирателство

  • 07 юли 2022 12:24

  • 1470
  • 1
Министър Василев и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова подписаха меморандум за разбирателство
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена подписаха меморандум за разбирателство за подобряване усвояването на средствата от ЕС, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Съгласно документа ЕИБ ще предостави на българското правителство подкрепа за подготовката на проекти в страната ни с цел ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или на инвестиционни програми, финансирани със средства от европейските фондове, с което ще се подобри усвояването на средствата от ЕС. В рамките на оказваната помощ европейската финансова институция би могла да подпомогне и с мерки за изграждане на институционален капацитет, както и подготовката или осъвременяването на стратегически документи и инвестиционни планове за определени сектори.

По време на церемонията заместник министър-председателят по европейските фондове и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на заяви: „Радвам се, че продължаваме сътрудничеството с Европейската инвестиционна банка в новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместната ни работа с ЕИБ ще гарантира прозрачност и контрол при разходване на средствата, както и значително допълващо финансиране по ключови за страната ни проекти.“ 

Кирил Петков и Асен Василев разговаряха с представители на ЕБВР и ЕИБ

„Досега ЕИБ е предоставяла на българските власти решаваща помощ по подготовката на стратегически документи и подпомагала изпълнението на проекти и изграждането на институционален капацитет. Подписването на Меморандума за разбирателство е логично продължение на успешните консултантски услуги, предоставяни в България по линия на Споразуменията за консултантска подкрепа на проекти. Готови сме да разширим обхвата на целевата помощ, която оказваме на правителството, на управляващите органи и на другите бенефициенти, по проекти за климата, включително в секторите на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и проектите за справедлив преход в страната, като дадем своя принос за социалните и икономическите ползи от нови инвестиции и преодолеем предизвикателствата в областта на заетостта, образованието и финансирането на местно равнище", посочи вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Българското правителство очерта няколко широки области, които се нуждаят от допълнителна подкрепа през програмния период 2021-2027 г. Меморандумът за разбирателство предвижда, след договаряне между българското правителство и ЕИБ, подписването на отделни споразумения за услуги за консултантска подкрепа на проекти Банката и определени български бенефициенти/крайни получатели и/или управляващи органи. Предвидената от ЕИБ подкрепа за проекти по този меморандум, предназначена за бенефициенти и управляващи органи, ще бъде финансирана по съответната програма или чрез други европейски фондове, отпуснати на България. Ефектът от инвестициите в мерки за климата, справедливия преход и екологичната устойчивост в България ще бъде подсилен от техническа помощ и споделяне на добри практики, осигурени от специализиран експертен екип на ЕИБ, който вече е в страната ни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.07 | 13:26

1
Защо пореден престъпник като Кокорчо се кани да завземе властта в България? С какво право доказани финансови мошеници и крадци се допускат до държавни постове.

Добави коментар

Водещи новини