Учени получиха екологичен водород от морска вода без добавянето на химикали

  • 31 януари 2023 14:25

  • 440
  • 1
Учени получиха екологичен водород от морска вода без добавянето на химикали
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Международен екип от учени под ръководството на университета на Аделаида, Австралия, е успял да произведе екологичен (зелен) водород чрез електролиза на морска вода, без предварителното ѝ пречистване от микроорганизми и без добавянето на химикали, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Чжън Яо, един от авторите на изследването, отбелязва, че е постигната производителност, сравнима с тази на конвенционалната технология.

Чистият водород се произвежда чрез разделяне на водата на кислород и водород - процес, известен като електролиза. Съществуващите технологии обаче изискват висока степен на пречистване на водата като изходна суровина, което налага използването на химически добавки, например алкали.
   
Новото изследване, в което са участвали също учени от Китай и САЩ, показва че електролиза може да се постигне с морска вода без предварително пречистване и без добавянето на химикали.

"Използвахме морска вода като изходна суровина, без да е необходимо да използваме каквито и да било процеси на предварителна обработка като обезсоляване чрез обратна осмоза, пречистване или алкализиране", обясняват изследователите.

Нарастващото търсене на водород, който частично или напълно да замени енергията от изкопаеми горива, значително ще повиши недостига на все по-ограничените сладководни ресурси.
   
"Нашата работа предоставя решение за директно използване на морска вода без системи за предварителна обработка и добавяне на алкали, което показва сходна производителност с тази на съществуващите технологии", допълват учените.
   
Водородът масово е смятан за идеалното гориво на бъдещето с нулеви емисии.

В Германия тръгват първите влакове на водород в света

Последвайте канала на

Novini.bg
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.31 | 20:17

1
А енергията за електролиза просто се е появила? Това са поредните глупости за идиоти, които не са завършили пети клас.

Добави коментар

Водещи новини