ООН ще създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 млрд. долара

  • 07 ноември 2022 22:43

  • 776
  • 4
ООН ще създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 млрд.  долара
© gettyimages

ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара, съобщава БТА.

"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на организацията (КОП27).

"Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, следствие от климатична катастрофа", предупреди той.

Антониу Гутериш: Движим се по магистрала, водеща към климатичен ад

През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.

"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30 процента последващите щети", смята Петери Талас - генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.

По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.

За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023-2027 г. - сума, която според организацията е нищожна на фона на предимствата.

Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
776 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мда

2022.11.08 | 06:34

2
Поредната еврейска измама. Голямо крадене ще, падне.

2022.11.08 | 07:15

4
офците трябва да се стрижат
Сърбеца

2022.11.08 | 06:48

3
Оон меката на лицемерите с огромните заплати

2022.11.08 | 00:14

1
Слава на Русия!

Добави коментар

Водещи новини