Рекордно производство на възобновяема енергия през май помага на Индия да облекчи недостига на въглища

  • 01 юни 2022 17:05

  • 362
  • 0
Рекордно производство на възобновяема енергия през май помага на Индия да облекчи недостига на въглища
©

Индия отчита рекордното производство на зелена енергия, което е намалило зависимостта на страната от въглищата през май въпреки регистрирания ръст от 23,5 на сто в търсенето на електроенергия. Това е допринесло и за увеличаване на запасите от въглища на местните електроцентрали, показа анализ на Ройтерс на официални данни на индийското правителство, предаде БТА.

Увеличаването на енергията от възобновяеми източници ще доведе до смекчаване на недостига на въглища в Индия на фона на изключително бързото нарастване на търсенето на суровината, което принуди страната отново да отвори някой въглищни мини и да възобнови вноса на енергоносителя.

Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на азиатската страна нарасна до 14,1 на сто през май, спрямо 10,2 на сто месец по-рано. Това се случи в резултат и на намаляващият дял на въглищата, който спадна до 72,4 на сто в сравнение със 76,8 на сто през април. Въпреки това делът на въглищата за производство на енергия остава по-висок от нивата, отчетени през май 2021 г., когато въглищата възлизаха на 70,9 на сто от енергийния микс на страната.

Недостигът на електроенергия, провокиран изцяло от засиленото търсене, а не от спада в предлагането, се сви до 0,4 на сто от необходимите на Индия количества през май, спрямо 1,8 на сто през април. Това показа анализ на данни на Федералния регулатор на енергийната система (POSOCO).

Очаква се търсенето на електроенергия в Индия през настоящата финансовата година, приключваща през март 2023 г., да расте с най-бързия си темп от поне 38 години.

Министър Николов: България е най-добрата дестинация за инвестиции във ВЕИ

Запасите от въглища на компаниите за комунални услуги в края на април бяха на най-ниските си нива от години, а през май нараснаха с 6,3 на сто до 23,3 милиона тона, подпомогнати от увеличаването на възобновяемите енергийни източници, покриващи вече по-голяма част от националното електроенергийно потребление.

Климатични активисти обвиняват забавянето на инсталирането на възобновяеми енергийни мощности за недостига на електроенергия през април, когато се оформи най-тежката енергийна криза в страната от над шест години.

Търсенето на електроенергия през май беше с 23,5 на сто по-високо в сравнение със същия месец на предходната година и с 11,9 на сто - спрямо май 2019 г., сочат данните на федералния регулатор.

Среднодневните потребности от електроенергия през май бяха с 2,3 на сто по-ниски от тези през април, когато високите температури в страната тласнаха търсенето до рекордно ниво.

Производството на вятърна енергия в Индия е било с 51,1 на сто по-високо през май в сравнение с година по-рано, докато производството на слънчева енергия се е увеличило с 37,8 на сто.

Производството от всички възобновяеми източници нарасна с 44,1 на сто спрямо година по-рано - най-бързият темп от поне 30 месеца.

 

Валери Зайцев
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини