Актриса от "Невинността на мюсюлманите" съди авторите на филма

  • 27 септември 2012 12:07

  • 626
  • 0
Актриса от "Невинността на мюсюлманите" съди авторите на филма
©

Актрисата от Невинността на мюсюлманите Синди Ли Гарсия заведе дело срещу създателите на скандалния филм, предаде РИА Новости.

Ищцата твърди, че създателите на лентата и YouTube са нарушили нейните авторски права. Юристи коментират, че ако магистратите решат в полза на Гарсия това ще създаде прецедент в американската съдебна система. По принцип актьорската игра не е обект на авторското право, а отношенията между изпълнителите и продуцентите се регулират с договори, подписвани преди началото на снимките. Тези документи дават голяма свобода на продуцентите. В случая на "Невинността на мюсюлманите" нито Гарсия, нито който и да е от нейните колеги са подписвали договори.

Ако Гарсия спечели делото, това ще принуди YouTube да махне видеото и ще позволи на актрисата да подведе стотици потребители на сайта за споделяне на клипове под отговорност. Прецедентът може да доведе и до преразглеждането на отношенията между  продуцентите и актьорите.

След излизането на филма участници в снимачния екип заявиха, че авторите са злоупотребили с доверието, защото не са обявили истинските цели на Невинността на мюсюлманите. Според засегнатите звукът бил наложен след като всички сцени били заснети и репликите не отговаряли на първоначалния сценарий. Когато във филма звучи името на пророка Мохамед актьорите или не са в кадър, или артикулацията им не съвпада на звука.


Гарсия заведе миналата седмица иск срещу Google и YouTube в Лос Анджелис заради нарушаването на правото на личен живот. Тя твърдеше, че след излизането на филма е получавала смъртни закани. Освен това тя е била лишена от ред ангажименти заради участието си. Магистратите обаче отклониха молбата на актрисата.

"Невинността на мюсюлманите" предизвика остри протести в ислямския свят, защото осмива Мохамед.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини