Ромни печели повече от Обама, но плаща по-нисък данък

  • 22 септември 2012 14:04

  • 784
  • 2
Ромни печели повече от Обама, но плаща по-нисък данък
©

Кандидатът на Републиканската партия за президентските избори в САЩ Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на бе принуден да направи публично достояние приходите си и платените данъци през миналата година.

Според данъчната декларация на Ромни, публикувана на интернет сайта на неговия предизборен щаб, през миналата година той е спечелил 13,7 милиона долара и е платил 1,9 милиона данъци, което се равнява на данъчна ставка от 14,1 на сто. За сравнение година по-рано той е платил над 3 милиона долара данъци, информира БТВ.

Ромни бе принуден да представи данни за своите приходи и платени данъци, след като през изтеклата седмица в интернет се появи видеоклип, в който кандидатът твърди, че "половината хора в страната не плащат данъци".

Критиците на опонента на Обама, в това число и самият американски президент, подканиха Ромни да последва примера на своя баща, Джордж. Когато се кандидатирал за президент, той направил публично достояние данъчните си декларации за последните 12 години.

Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на отказа да обяви приходите и данъците си за толкова дълъг срок и подчерта, че следва примера на сенатора републиканец Джон Маккейн, конкурент на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият при предишните президентски избори през 2008 г. Маккейн също обяви приходите си и платените данъци за двете години преди изборите.

Според данъчната декларация на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият пък, през 2011 г. той е получил приходи в размер на 790 000 долара и е платил данък в размер на 21 на сто. Според АП, данъкът в САЩ върху приходи над 1 милион долара е 25 на сто.

Ройтерс посочва, че приходите на Ромни не идват от заплата, какъвто е случаят с Барак и Мишел Обама, а от лихви, дивиденти и увеличение на капитал, затова и данъчната ставка е по-ниска.

Агенцията подчертава, че от 30 години насам инвеститорите в САЩ се радват на данъчни преференции, които не се полагат на хората на заплата. Ромни подкрепя тази практика, докато Обама я критикува и иска богатите да плащат повече на държавата.

Последвайте канала на

784 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.09.25 | 18:49

2
И какво богатият плаща по-малка данъчна ставка от бедния? Това ли е правова държава основана на равенството? Да им имам и демокрацията на американците!!!

2012.09.24 | 10:34

1
Бил Гейст дали плаща данъци? Че 25% от 66 милиарда са си доста стотици милиончета... :D

Добави коментар

Водещи новини