Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения на лидери на "Хамас" заради нападението срещу Израел на 7 октомври

  • 04 септември 2024 10:18

  • 182
  • 2
Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения на лидери на "Хамас" заради нападението срещу Израел на 7 октомври
© Pixabay

Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения на лидери на "Хамас" заради нападението срещу Израел на 7 октомври, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2542

Яхия Синуар, който застана начело на палестинското ислямистко движение след убийството на предишния му ръководител Исмаил Хания в иранската столица Техеран в края на юли, както се предполага, от Израел, и още петима души са обвинени, че са организирали атаката, при която бяха убити над 1100 души, а около 250 бяха отведени като заложници в ивицата Газа.

По-рано израелската армия се закани да ликвидира Синуар.

Сред убитите при атаката на 7 октомври са и над 40 души, които са имали американско гражданство.

"Както е посочено в нашата жалба, тези обвиняеми, снабдявани с оръжие и получаващи политическа подкрепа и финансиране от правителството на Иран, и с подкрепа от (ливанската групировка "Хизбула") - оглавиха опитите на "Хамас" да унищожи държавата Израел и да убие цивилни в името на тази цел", каза в изявление главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд.

Израелските военни заявиха, че са убили терорист на "Хамас" от много споделяно видео на атаката от 7 октомври

На трима от въпросните шестима лидери на палестинското ислямистко движение са повдигнати обвинения посмъртно, тъй като те междувременно бяха убити от Израел. Освен Исмаил Хания, другите двама са ръководителят на военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф и неговият заместник Маруан Иса, които израелската армия обяви, че е ликвидирала съответно през юли и март.

Живите лидери на палестинското ислямистко движение с повдигнати обвинения са Яхия Синуар, както и базираният в катарската столица Доха Халед Мешаал, който отговаря за връзките с палестинската диаспора, и живеещият в изгнание в Ливан Али Барака.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.04 | 11:26

2
А на Нетаняху кога?
Danco

2024.09.04 | 10:34

1
Ok a onja kasapina

Добави коментар

Водещи новини