Годишната инфлация в САЩ стига тригодишно дъно

  • 11 юли 2024 16:53

  • 698
  • 2
Годишната инфлация в САЩ стига тригодишно дъно
© Getty images

В САЩ през юни 2024 г. е регистриран отрицателен ръст (-0,1 на сто) на потребителските цени на месечна основа, спрямо май. Това сочат огласените днес данни на министерството на търговията във Вашингтон, които подсилват очакванията на пазарите, че Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) ще започне да намалява лихвените проценти по-късно през тази година, съобщава БТА.

На годишна основа (спрямо юни 2023 г.) инфлацията на потребителските цени в САЩ през отчетния месец се забавя до 3 на сто, което е под очакването на анализаторите за ръст от 3,1 на сто. Равнището на годишната инфлация е близко до най-ниското ниво, регистрирано от над три години, сочат данните на американското министерство на търговията.

Годишната инфлация е нараснала с най-ниския си темп от април 2021 г., посочва Си Ен Би Си.

В САЩ продажбите на дребно през май остават под очакванията

Така наречената основна инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на хранителните и енергийните продукти, се ускорява през юни с 0,1 на сто на месечна и с 3,3 на сто на годишна основа.

Инфлацията в САЩ се забавя на фона на спад на цените на енергийните продукти и на употребяваните превозни средства. Тя обаче все още е по-висока от целта на УФР за годишна инфлация от 2 на сто, посочват анализатори.

Преди два дни, по време на изслушване през банковата комисия към Сената на САЩ, президентът на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че Фед е постигнал "значителен напредък" при овладяването на най-значителния скок на инфлацията от четири десетилетия насам. 

Той посочи, че инфлацията "остава над равнището" от 2 на сто на годишна основа, към което се стреми Фед. Инфлацията обаче отслабва значително през последните месеци. Ако бъдат обявени "повече добри (макроикономически) данни, то биха се увеличили" аргументите в подкрепа на намаляване на лихвените проценти, отбеляза Пауъл.

Президентът на Фед отбеляза, че охлаждащият се пазар на труда (търсенето на работна сила намалява) показва, че икономиката на САЩ вече "не прегрява". Наблюдаваните "екстремни" явления на пазара на труда и в икономиката, вече са отминали и в много отношения може да се каже, че "сме там където бяхме преди здравната криза (предизвикана от пандемията), подчерта Джером Пауъл, цитиран от АП и БТА.

Междувременно министерството на труда съобщи, че по-малко американци са подали молби за обезщетения за безработица миналата седмица. За седмицата, приключила на 6 юли, молбите за безработица са намалели със 17 000 до 222 000 спрямо 239 000 през предходната седмица.

Общият брой на американците, получаващи обезщетения за безработица, е намалял за първи път от 10 седмици. Около 1,85 милиона американци са получавали обезщетения за безработица за седмицата от 29 юни, или около 4000 по-малко от предходния период.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
698 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Там им

2024.07.11 | 20:02

2
Е мястото на дъното,лошото е,че другите вързалите им си на лудите управляващи ,страдат повече,ЗАЩОТО ФАЩ СА ДОЛНИ ТАРИКАТИ!

2024.07.11 | 17:36

1
Дедо Биден яко манипулира стукмистиката заради изборите

Добави коментар

Водещи новини