Ердоган и Мицотакис се очаква да се срещнат днес във Вашингтон

  • 10 юли 2024 15:12

  • 416
  • 1
Ердоган и Мицотакис се очаква да се срещнат днес във Вашингтон
© Gettyimages/архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. се очаква да се срещнат днес във Вашингтон в рамките на срещата на върха на НАТО, предава БТА, цитирайки телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Очаква се срещата да се състои след 16:00 ч. местно време (23:00 ч. турско и българско време). Вероятно поради изключително натоварения график на двамата лидери разговорите ще продължат само 10-15 минути, отбелязва телевизията. 

Според информация на CNN Greece на срещата се очаква лидерите да изтъкнат положителната атмосфера в гръцко-турските отношения в последно време. Предвижда се също така Ердоган и Мицотакис да се срещнат отново през септември в рамките на Общото събрание на ООН, за да обсъдят критично важните въпроси като континенталния шелф и изключителната икономическа зона.

Гръцката телевизия съобщава още, че Мицотакис е обсъдил гръцко-турските отношения по време на срещата си с Даниел Спекхард, бивш посланик на САЩ в Атина.

През последната година и половина отношенията между Турция и Гърция се подобриха значително и трябва да признаем това, е казал гръцкият премиер пред Спекхард.

От 16 месеца сме спокойни, въпреки че някои основни турски позиции по отношение на ситуацията в Източното Средиземноморие не са се променили радикално. Действията, които извършихме в областта на борбата с миграцията и облекчаването на визовия режим за турските граждани, са положителни стъпки. В момент, в който сме изправени пред сериозни предизвикателства в рамките на НАТО, това са неща, които движат отношенията в положителна посока, е посочил Мицотакис.

Ердоган: НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна

Последвайте канала на

Десислава Станева
416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.10 | 18:59

1
Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам--> da.gd/wirex

Добави коментар

Водещи новини