Главният редактор на в. „България СЕГА“ в САЩ Светлозар Момчилов: Ако имаме информация за всички българи в Чикаго, той ще е първият български град

  • 19 юни 2024 12:01

  • 372
  • 1
Главният редактор на в. „България СЕГА“ в САЩ Светлозар Момчилов: Ако имаме информация за всички българи в Чикаго, той ще е първият български град
© Freepik

Ако имаме пълна информация за българите в Чикаго - кой къде е и с какво се занимава, Чикаго няма да е четвъртият български град, а първият. Това каза Светлозар Момчилов, главен редактор на в. „България СЕГА“, САЩ, на Деветнадесетата световна среща на българските медии, която се провежда в Украйна.

Светлозар Момчилов отбеляза, че от години събират информация за българите зад океана, виждат се и по време на срещите, които сънародниците ни организират там. „Лично аз съм 26 години в Америка, освен това, ние имаме друг манталитет и друго съзнание“, каза той.

По отношение на българите в Чикаго – за 23 години имаме доста информация за много успели българи. „Всичко, което ние знаем - това е върхът на айберга. Ако имаме по-пълна представа за това кой къде е, в каква сфера е, на какви позиции е, с какви финанси разполага и с какви контакти. Много хора смятат Чикаго за четвъртия град в България. Но ако ние имаме такава информация, аз съм абсолютно убеден, че това ще е първият град в България на база на потенциала“, каза той.

Българи има не само в България, отбеляза представителят на омбудсмана на Върховната рада на Украйна Мария Попова

Нашата мисия като медия винаги е била да се използва този потенциал. И всяко наше действие или бездействие е било подчинено на тази наша мисия, отбеляза той. По думите му, медията трябва да бъде на човека. „И това е била винаги нашата цел“, каза Момчилов. 

По думите му, една медия трябва да предава новините, които са наистина актуални за тяхната аудитория. Да предава максимално обективно от мястото на събитието, да оставя зрителите и читателите сами да си правят изводи, а не да им внушава кое как се възприема, да бъде максимално независима, позитивна и конструктивна. „Всичко, което изброих, се изпълнява от американските мейнстрийм медии, само че напълно противоположно“, обясни той. 

Светлозар Момчилов отбеляза изключително важната роля на БТА. Едно от най-големите постижения след всички тези срещи е рубриката BG Свят, обясни той.

Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност“, а събитието се провежда на място и чрез онлайн видеовръзка. Форумът ще продължи до 21 юни, а дискусиите ще са в три града – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:42

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини