В Канада откраднаха кленов сироп за 30 млн. долара

  • 01 септември 2012 19:32

  • 1597
  • 1
В Канада откраднаха кленов сироп за 30 млн. долара
©

Полицията в канадската провинция Квебек разследва безпрецедентна кражба на кленов сироп от склад в Сен-Луи-дьо-Бланфор. По данни на властите там се съхраняват над 4,54 млн. кг от кехлибареното злато на стойност 30 млн. долара.

Това е глобален стратегически резерв, използван да попълва пазарите при слаб сезон. Квебекската федерация на производителите на кленов сироп заяви, че при рутинна инвентаризация миналата седмица били открити празни варели, но новината била запазена в тайна с надеждата, че това ще помогне на полицията да разкрие престъплението. Полицията още не може да каже точното количество или на каква стойност възлиза откраднатият сироп.

Според Ан-Мари Грейнджър Годбаут, изпълнителен директор на федерацията, кражба от такъв мащаб се случва за първи път, при това в лош момент - след слабия сезон за американските производители има повишено търсене на канадския сироп. Квебек осигурява 80% от световната продукция на кленов сироп, а САЩ е основен пазар за него. Около 75% от канадския добив заминава директно за там.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
х

2012.09.03 | 09:47

1
такъв удар може да бъде осъществен само от ,,славните българи".

Добави коментар

Водещи новини