САЩ санкционираха партньор на руския олигарх Олег Дерипаска

  • 14 май 2024 21:48

  • 1649
  • 3
САЩ санкционираха партньор на руския олигарх Олег Дерипаска
© Getty images (архив)

Министерството на финансите на САЩ наложи днес санкции на руски гражданин и три базирани в Русия компании, за които заяви, че са се опитали да избегнат американски санкции със схема, която би могла да размрази повече от 1,5 милиарда долара, принадлежащи на руския металургичен магнат Олег Дерипаска (на снимката), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дерипаска, който също бе поставен под санкциите на САЩ през през април 2018 г., навлезе в търговията с метали след разпадането на Съветският съюз и натрупа богатство, като изкупи дялове в алуминиеви заводи. Тази година сп. "Форбс" оцени състоянието му на 2,8 млрд. долара.

Американското министерство на финансите съобщи, че през юни 2023 г. Дерипаска е координирал с руския гражданин Дмитрий Белоглазов, собственик на базираната в Русия фирма за финансови услуги "Титул" ООД планирана сделка за продажба на замразените акции на Дерипаска в европейска компания.

В рамките на няколко седмици след това като дъщерно дружество на "Титул" ООД е създадена базираната в Русия фирма за финансови услуги "Илиадис" АД. В началото на 2024 г. „Илиадис“ АД придобива базираната в Русия инвестиционна холдингова компания "Расперия", която държи замразените акции на Дерипаска.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че на Белоглазов, "Титул" ООД и "Илиадис" АД са наложени днес санкции заради това, че работят или са работили в сектора на финансовите услуги на Русия. Министерството заяви, че "Расперия" е санкционирана за това, че е притежавана или контролирана от или е действала от името на "Илиадис" АД.

ФБР претърсва дома на руския олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1649 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:12

3
❤️ Г­о­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­­м­и­­ч­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­ ­о­­ч­­а­­к­­­в­­а­­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­.­­­F­U­­­N

2024.05.15 | 01:26

2
Тоя много мърсува тука

2024.05.14 | 22:42

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини