САЩ спират достъпа на "Хуавей" и до по-стари американски технологии

  • 08 май 2024 15:58

  • 259
  • 2
САЩ спират достъпа на "Хуавей" и до по-стари американски технологии
©

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е спряла действието на лицензите, които позволяват на китайската технологична компания "Хуавей" (Huawei) да купува по-стари чипове от американските производители "Интел" (Intel) и "Куалком" (Qualcomm). Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на запознати източници, предаде ДПА.

Американските власти обвиняват "Хуавей", че поддържа тесни връзки с управляващите в Пекин, което създава риск за сигурността на САЩ.

От няколко години китайската компания за телекомуникационно оборудване е обект на санкции от страна на Вашингтон и няма право на достъп до модерни американски технологии. На този фон смартфоните, произвеждани от "Хуавей", почти не привличат интереса на клиентите извън Китай, посочва ДПА.

Китайската компания обаче си запази достъпа до по-стари американски технологии. Например, "Хуавей" можеше да купува от "Куалком" модеми за радиопредаване на данни чрез мрежи от четвърто поколение - 4G. Тя обаче нямаше достъп до технологични решения, създадени в САЩ, които са предназначени за по-бързите мобилни мрежи от пето поколение, известни като 5G.

Сега "Хуавей" губи правото да придобива и по-стари американски технологии, посочват анализатори. 

"Хуавей" очаква приходи от над 99 милиарда долара през 2023 г.

Председателят на Комисията по външни работи към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майкъл Маккол е заявил пред Блумбърг, че той и колегите му са били уведомени за новите ограничения, които се налагат на китайската компания. 

Последвайте канала на

Калина Христова
259 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.08 | 17:40

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА

2024.05.08 | 16:14

1
Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Атилката, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандиз чийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Рени Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Атилката. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години Атилката се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност.

Добави коментар

Водещи новини