САЩ наложиха санкции на свързани с Русия финтех компании заради укриване на криптоактиви

  • 26 март 2024 15:34

  • 490
  • 1
САЩ наложиха санкции на свързани с Русия финтех компании заради укриване на криптоактиви
© pixabay

САЩ наложиха нов кръг от санкции на 13 финтех фирми и две физически лица, свързани с Русия, за предполагаемо разработване или предлагане на услуги за виртуални активи, които са били използвани за избягване на забрани, според изявление, публикувано от Министерството на финансите на САЩ в понеделник вечерта, предаде БТА.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", заяви Браян Е. Нелсън, заместник-министър на финансите по отношение на тероризма и финансовото разузнаване, съобщава Блумбърг.

Министерството на финансите "ще продължи да изобличава и да подрива компаниите, които се стремят да помогнат на санкционираните руски финансови институции да се свържат отново с глобалната финансова система", отбеляза още Нелсън.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) администрира санкциите.

Москва заплаши Швейцария с отмъщение

Компаниите, посочени в списъка на Министерството на финансите, включват базираните в Москва финтех фирми B-Crypto, Masterchain, Atomaiz, Veb3 Tekhnologii и Veb3 Integrator, както и базираната в Кипър Tokentrust, която също така е мажоритарен собственик на Atomaiz.

Игор Вениаминович Кайгородов, мажоритарен собственик на Veb3 Технологии и Veb3 Integrator, и Тимур Евгениевич Буканов, собственик на TOEP, също попадат в санкционния списък.

Криптовалутите, които предлагат алтернативно и потенциално запазващо поверителността средство за трансгранично плащане, се появиха като жизненоважен финансов инструмент за руснаците, след началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Докато международната финансова помощ се излива в Украйна под формата на криптовалути, токени и приложенията, които улесняват крипто търговията, те също така бяха използвани от свързани с Русия субекти за избягване на санкциите.

Преди началото на войната криптоборсите, свързани с Русия и Украйна, представляваха повече от половината от всички международни обеми на незаконни криптофондове, според доклад, публикуван миналата година от фирмата за блокчейн разузнаване TRM Labs.

През 2022 г., годината, в която избухна войната в Украйна, делът на криптоактивността, свързана с незаконни операции, се повиши за първи път от 2019 г., според доклад на Chainalysis миналата година, удвоявайки се до 0,24% от 0,12% през 2021 г., отбелязва Блумбърг.

Последвайте канала на

Калина Христова
490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.26 | 19:09

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини