САЩ обмислят данък за широколентовия достъп до интернет

  • 27 август 2012 13:14

  • 803
  • 0
САЩ обмислят данък за широколентовия достъп до интернет
©

Американската Федерална комисия по комуникациите (FCC) разглежда предложения за въвеждане на данък за абонатите на широколентов достъп до интернет. Парите ще се използват за финансиране на Connect America Fund (CAF), чиято цел е да помогне за увеличаването на потребителите с интернет достъп, пише "Капитал", позовавайки се на "The Washington Times".

Предложението на FCC е още от месец април, като вече множество компании и организации са участвали в дискусията и са изпратили своите позиции по темата. Въпреки това, голяма част от детайлите около напредъка на предложението все още не са известни.

Според онлайн изданието The Hill, вече много от големите технологични компании са изявили подкрепа за данъка. Сред тях са мобилните оператори AT&T и Sprint, както и интернет гигантът Google.

Данъкът за широколентовия интернет достъп няма да е прецедент в САЩ. FCC вече има такава такса за потребителите на фиксирани и мобилни телефонни услуги. Парите от нея се превеждат в Universal Service Fund на FCC и се използват за осигуряване на телефонна услуга до всеки жител на страната, ако той желае такава, независимо къде се намира на територията й.

Джулиус Геначовски, председател на FCC, аргументира нуждата от подобен данък с факта, че високоскоростната интернет връзка е от критично значение за успеха на икономиката в XXI-ви век. Разширяването на интернет достъпа е топ приоритет на FCC, казва той пред The Hill.

В САЩ има закон от 1998 г., който забранява на властите да налагат данък върху интернет достъпа. Според FCC обаче, това ще е по-скоро такса за "универсална услуга", а не данък.

Последвайте канала на

803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини