Третият човек в йерархията на Държавния департамент на САЩ подава оставка

  • 05 март 2024 20:38

  • 3376
  • 7
Третият човек в йерархията на Държавния департамент на САЩ подава оставка
© Getty Images, архив

Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която често беше обект на критики заради нападателното си отношение спрямо Русия и нейните действия в Украйна, ще напусне поста си този месец, съобщи днес Държавният департамент на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Нюланд, дипломат от кариерата, която служеше като помощник-държавен секретар за Европа по време на управлението на президента Барак Обама, но се оттегли след избирането на Доналд Тръмп, се върна в правителството на президента Джо Байдън като заместник държавен секретар по политическите въпроси.

Тя беше кандидат за поста заместник-държавен секретар, заеман от Уенди Шърман, и беше неин и.д. заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но загуби битката за поста, след като президентът Джо Байдън номинира за заместник държавен секретар Кърт Кембъл. Той встъпи в длъжност миналия месец, информира БТА.

Нюланд служеше в посолството на САЩ в Москва през бурното време на 90-те в края на миналия век и беше в руската столица по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин. След това тя стана постоянен представител на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорител на Държавния департамент при бившия държавен секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Зам.-държавният секретар на САЩ пристигна в Киев

Като говорител и по-късно като помощник-държавен секретар за Европа, тя си навлече гнева на много руски лидери заради откровената си защита за Украйна, особено след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. Руската страна открито вини Нюланд за ролята й на Майдана в Киев, където тя присъстваше. Именно Нюланд призна публично, по време на изслушване в американския сенат седмица след началото на войната, че в Украйна е имало американски биолаборатории.

Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорителка по време на неговия мандат, за да стане топдипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го е поздравил, че "се е отървал от тази жена". Но Кери отговорил, че не се е отървал от нея, а "я е повишил".

САЩ: Путин го очакват „приятни изненади“ на бойното поле

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия обществена служба и ѝ благодари за ролята в оформянето на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари. "Но лидерските ѝ качества в Украйна са това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години напред", се казва в изявление на Блинкън.

"Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, за организиране на глобална коалиция, която да гарантира неговия стратегически провал, и за подпомагане на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака - демократично, икономически и военно", добави държавният секретар.

Габриел на среща с Виктория Нюланд и министрите на външните работи на Б-9

Нюланд ще бъде заменена на поста временно от друг дипломат от кариерата, Джон Бас, бивш посланик в Афганистан, който ръководеше изтеглянето на САЩ от страната. В момента той е заместник държавен секретар по управлението.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3376 7

Коментари 7

Добави коментар

2024.03.05 | 21:18

4
РУСИЯ побеждава Украйна , за която Нуланд отговаря ! Тя направи преврата през 2014 г. за 5 милиарда долара , а сега САЩ загубиха всичко !
долния малоумник

2024.03.06 | 04:54

7
А кой ти каза за 3 дни, ми ако е за 30г кво ще правиш.

2024.03.05 | 22:38

5
Киев за три дни кога? Говноядче.
Доко

2024.03.06 | 00:15

6
"ЕС да го духат " много добър дипломат е Нюланд. Нема нужда да я изучаваме.

2024.03.05 | 21:06

3
СЕЛСКА СТАТИЯ ПОКАЗВАЩА ПЪЛНОТО НЕРАЗБИРАНЕ НА ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА ОТ БЪЛГАРИТЕ

2024.03.05 | 21:00

2
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man
Много важно

2024.03.05 | 20:41

1
Гуца подава оставка

Добави коментар

Водещи новини