САЩ обявиха санкции срещу руски олигарси

  • 22 февруари 2024 21:30

  • 781
  • 3
САЩ обявиха санкции срещу руски олигарси
© Getty Images/Guliver

САЩ обявиха въвеждане на санкции срещу руски олигарси и свързани с Русия олигарси два дни преди втората годишнина от войната в Украйна, подета от Русия, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13250

"Министерството на правосъдието се ангажира повече от когато и да било да пресече незаконните потоци, които подхранват войната на Путин, и да държи за отговорни онези, които продължават да позволяват това", каза американският министър на правосъдието Мерик Гарланд. Той съобщи и, че няколко мерки са взети от неговото ведомство, за да се започне съдебно преследване и да се конфискуват активи на олигарси, възприемани за ключови за Кремъл и за руската армия.

От Ню Йорк до Флорида, като се мине през Джорджия и Вашингтон, съдебни преследвания са започнали срещу няколко олигарси, сред които Андрей Костин. Шефът на руската банка ВТБ, която е втората най-голяма в Русия, е обвинен между другото в пране на пари и в заобикаляне на санкциите с цел поддръжка на две суперяхти, оценявани общо на 135 милиона долара.

ЕС одобри допълнителни санкции срещу Русия

Друг случай касае украинския олигарх Сергий Курченко, обвиняван в предполагаемо използване на подставени компании за продажбата на метали на САЩ. Курченко е съратник на бившия украински президент Виктор Янукович, който е обект на американски санкции от 2015 г. Смята се, че Курченко живее в Москва. 

Предприети са и действия за конфискуване на два имота във Флорида, за които се предполага, че са свързани с основатели на санкционирана руска строителна компания. Обвинен е и гражданин на Швейцария, че е обслужвал суперяхтата на руския олигарх Виктор Векселберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че утре ще обяви и санкции срещу Русия заради смъртта в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
че

2024.02.23 | 07:10

3
че нали олигарсите са техните хората там? петата колона

2024.02.23 | 00:32

2
Слави Трифонов
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.02.22 | 23:52

1
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини