Washington Post: Линкълн е помилвал прапрадядото на Джо Байдън след инцидент в армията

  • 20 февруари 2024 13:14

  • 582
  • 2
Washington Post: Линкълн е помилвал прапрадядото на Джо Байдън след инцидент в армията
© Getty Images, архив

При влизането си в Белия дом настоящият президент на САЩ Джо Байдън избира сам декор за Овалния кабинет, който да отговаря на вкусовете му и да отдава почит на предшествениците, заемали най-висшия държавен пост в страната. В кабинета на Байдън има както портрет, така и бюст на Ейбрахам Линкълн.

Оказва се, че връзката на семейство Байдън с 16-тия президент на САЩ и първия от редиците на Републиканската партия се простира далеч отвъд декорациите на работното място, съобщава американският вестник The Washington Post.

Архивни документи разкриват, че Линкълн е помилвал прапрадядото на Джо Байдън след инцидент в редиците на армията отпреди 160 години. Произшествието е станало във военен лагер през 1864 година, по време на Гражданската война в страната. Пояснява се, че в една нощ прапрадядото на настоящия държавен глава е намушкал друг войник с нож след свада.

Протоколите от военния съд в Националния архив на САЩ описват подробно процеса срещу Моузес Дж. Робинет след сбиването му с цивилния служител от армията на Съюза Джон Дж. Александър на 21 март 1864 година. Робинет бил обвинен в опит за убийство след инцидента във Вирджиния, при който двамата мъже се скарали, а Робинет извадил джобния си нож и нанесъл няколко рани на Александър, преди другарите им да успеят да ги разтърват.

Спасиха Джо Байдън от атентат

42-годишният мъж, който бил нает от армията като ветеринарен хирург, настоял, че Александър "можеше да ме нарани сериозно, ако не бях прибягнал до средствата, с които разполагах“. Но военните съдии го осъдили на две години тежък труд. Трима армейски офицери подали петиция до Линкълн да отмени присъдата с аргументите, че тя е неоправдано сурова и че Робинет се е защитавал срещу човек, който "го превъзхожда по сила и размер“.

Линкълн се съгласил и подписал помилването на 1 септември същата година.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
582 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.20 | 15:22

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.20 | 13:10

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини