Канада е възобновила износа на части за дронове за Турция

  • 30 януари 2024 11:38

  • 840
  • 1
Канада е възобновила износа на части за дронове за Турция
© Getty Images

Канада е възобновила износа на части за дронове за Турция, става ясно от изявление, публикувано на сайта на външното министерство на страната и цитирано от турските медии.

Канада спря продажбите на технологии за дронове на Турция през 2020 г. заради подозрения, че продаденото оборудване е било използвано по време на военните действия на Азербайджан срещу силите на етническите арменци в Нагорни Карабах.

В изявление на министерството, публикувано вчера, се посочва, че "политиката на презумптивен отказ" за износ в Турция на изделия, спадащи към категорията на боеприпасите, вече не е в сила. Министерството допълва, че разрешенията за износ ще се издават за всеки случай поотделно "съгласно рамката за оценка на риска на Канада, включително спрямо критериите на Договора за търговията с оръжие".

Възобновяването на износа идва малко след като миналата седмица Турция одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отбелязва "Дейли сабах". Споразумението е било постигнато в началото на януари след месеци на преговори между Турция и Канада, съобщи източник, запознат с процеса. Друг източник е пояснил, че страните са се договорили то да влезе в сила след приключване на ратификацията за членството на Швеция в НАТО.

Канада ще възобнови износа на оръжие за Турция след ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, според източници

Последвайте канала на

Константин Тодоров
840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 12:18

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини