Цикълът на американските избори започва днес

  • 15 януари 2024 19:11

  • 904
  • 1
Цикълът на американските избори започва днес
© Getty images (архив)

Десетки милиони американски избиратели ще отидат в избирателните секции след десет месеца - на 5 ноември, за да изберат следващия обитател на Белия дом, но тези избори са комплексни и са белязани от редица предходни етапи, първия от които започва още днес, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Двете основни партии в САЩ  - Демократическата и Републиканската  - избират официално всяка една от тях свой кандидат за президент по време на национални конференции, които се провеждат през лятото, след края на цикъла на първичните избори и на партийните събрания, провеждащи се щат по щат. А по време на първичните избори и партийните събрания кандидатите за президент получават подкрепата на делегати, които после участват в партийните конференции и от тях се очаква да потвърдят и подкрепата си за даден кандидат за президент.  

Този цикъл на първични избори и партийни събрания именно започва днес от щата Айова, където днес се състоят партийни събрания.

Доналд Тръмп ще триумфира в Айова?

Сред по-важните дати на цикъла на първичните избори и партийните събрания е така нареченият "супервторник". Тази година той се пада на 5 март, като по време на него се гласува на първични партийни избори и на партийни събрания в петнайсетина щата, сред които Тексас и Калифорния.

В лагера на демократите президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който е кандидат за преизбиране на президентския пост, би трябвало да се наложи безпроблемно и по време на националната конференция на Демократическата партия през август в Чикаго и  да спечели кандидат-президентската партийна номинация.

В лагера на републиканците кандидатът ще бъде определен по време на националната партийна конференция в Милуоки и бившият президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се очертава като фаворит, въпреки че срещу него са повдигнати обвинения по четири дела, сред които и такива, които биха могли да му донесат и затворническа присъда.

Американските избори са всеобщи, но непреки, в един тур и се произвеждат според особен механизъм.

На самите президентски избори американците гласуват на 5 ноември, за да изберат 538 членове на Избирателната колегия, които на свой ред посочват кой ще е президент. За да спечели изборите, даден кандидат трябва да си осигури абсолютното мнозинство от членовете на Избирателната колегия или магическото число 270.

Броят членовете на Избирателната колегия е равен на общия брой членове на Конгреса на САЩ (съставен от 435 членове на Камарата на представителите и 100 членове на Сената) плюс още трима членове, излъчени от Окръг Колумбия, където се намира столицата на страната Вашингтон.

Броят на членовете на Избирателната колегия от даден щат варира въз основа на неговото население. Калифорния, който е най-населеният щат в страната, има 54-ма делегати в Избирателната колегия, а щатите Делауеър, Уайоминг и федералната столица Вашингтон имат само по 3.

Във всички американски щати, без два - Небраска и Мейн - кандидатът, спечелил мнозинството от гласовете по време на изборите, получава подкрепата на всички делегати от щата в Избирателната колегия. В Небраска и Мейн разпределянето на членовете в Избирателната колегия става на пропорционален принцип.

През 2020 г. на изборите се противопоставиха Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, а гласа си подадоха рекордните над 157 милиона избиратели.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
904 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.15 | 23:36

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo

Добави коментар

Водещи новини