Байдън разговаря с китайския премиер и сключи споразумение за партньорство с Виетнам

  • 10 септември 2023 20:49

  • 2326
  • 10
Байдън разговаря с китайския премиер и сключи споразумение за партньорство с Виетнам
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че е разговарял днес в Индия с китайския премиер Ли Цян, предаде Ройтерс.

Ли Цян е най-висшият китайски представител, с когото Байдън е имал директен контакт през последните месеци. "Екипът ми, служителите ми все още разговарят с хората на президента Си", каза Байдън. "Днес в Индия аз се срещнах лично с втория по важност човек в Китай след Си", съобщи американският лидер.

Китайският премиер Ли Цян, който зае премиерския пост през март, взе участие в годишната среща на Г-20 в Делхи. В срещата на Г-20 участва и Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. По думите на Байдън двамата с Ли Цян са обсъдили въпроси, свързани със стабилността и с Южното полукълбо. Американският президент каза още, че китайската икономика изпитва трудности заради липсата на растеж на световната икономика. Според Байдън това означава, че Пекин едва ли ще предприеме действия за промяна на статуквото по отношение на Тайван, тъй като китайската икономика не разполага с капацитета, с който е разполагала преди.  

Руши Сунак се срещна с китайския си колега

Днес стана ясно също така, че САЩ и Виетнам сключват партньорство в сферата на полупроводниците, се казва в изявление на Белия дом, публикувано по време на визитата на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в във Виетнам, предадоха Ройтерс и Франс прес. "Съединените щати си дават сметка за потенциала на Виетнам да играе ключова роля при изграждането на устойчиви снабдителни вериги за полупроводници", се казва в изявлението. Белият дом изтъква, че сътрудничеството ще се базира на идеята за разширяване на капацитета на надеждни партньори в случаите, в които този капацитет не може да бъде върнат в САЩ, както и за по-нататъшното насърчаване на промишленото развитие в Съединените щати.

Двустранното сътрудничество ще бъде формализирано с нов меморандум за сътрудничество в сферата на полупроводниците, работната сила и развитието на екосистемите. Целта е да бъде разширен капацитетът на полупроводниковата екосистема във Виетнам, като това ще окаже благоприятно въздействие и на американската индустрия, пояснява Белият дом.

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в пристигна днес на посещение във Виетнам. Той заяви, че Вашингтон и Ханой имат шанс да определят какъв ще бъде Индийско-тихоокеанският регион през идните десетилетия, предаде Асошиейтед прес. Според Байдън отношенията между Виетнам и САЩ са еволюирали след Виетнамската война, приключила преди около половин век. Виетнам определи отношенията си със САЩ като всеобхватно стратегическо партньорство, което във виетнамската дипломатическа класификация е най-високото ниво на отношения с чужда държава. Байдън, който в рамките на посещението си във Виетнам се срещна с виетнамски държавни лидери, приветства този ход на Ханой и изрази надежда, че по време на визитата ще бъде постигнат напредък по въпросите на климата и икономиката.

"Виждаме една 50-годишна тенденция на прогрес в отношенията между страните ни от конфликт към нормализация, а след това и към този нов висок статут", изтъкна Байдън при обявяването на новия статут на отношенията между двете страни, оповестен от американския президент и от генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг в централата на партията.

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който се описва като представител на "виетнамското поколение", въпреки че не е участвал във Виетнамската война, нарече Виетнам "приятел, надежден партньор и отговорен член международната общност". Американският лидер отбеляза, че ветерани от Виетнамската война, като например специалния представител на САЩ по климатичните въпроси Джон Кери и като покойния сенатор Джон Маккейн, са намерили начини да изградят отношения с Виетнам след войната.

"И двамата видяха, както видяхме аз и мнозина други, колко много можем да спечелим, като работим заедно за преодоляване на горчивото минало", изтъкна президентът на САЩ. Нгуен Фу Чонг каза, че страната му ще работи сериозно в рамките на споразумението за даване на нов статут на отношенията между САЩ и Виетнам, защото "само така можем да кажем, че това е успех".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2326 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.09.11 | 06:12

8
Казал е на Ли Цян, да каже на Си Дзин, че вече работи с Нгуен Фу Чонг, и хухурец чипци

2023.09.11 | 06:14

10
Клати Брикс с две думи

2023.09.10 | 22:43

4
ДАВАЙТЕ БРАТУШКИ! ЦЯЛ СВЯТ РАЗЧИТА НА ВАС!

2023.09.11 | 06:13

9
Мъц, мъц, пръц
Емѝ...

2023.09.11 | 01:02

5
Искам Байдън да ми сере в устата. Слава украини ✌️

2023.09.11 | 06:11

7
Няма ли цензура за тъпанари, в този сайт?
Lissa

2023.09.11 | 01:49

6
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
Слава Украйна

2023.09.10 | 22:33

3
ПРИПОМНЯМ! Китай не призна референдума за Крим и присъединяването му към федерацията от Говна! :) Така Китай ще направи и сега със изборите провеждани във окупираните украински територии :)

2023.09.10 | 22:23

2
Слава на Путин!
Китай духа супата

2023.09.10 | 21:45

1
Т.е. Китай ще духа супата. Новите фаворити са Индия и Виетнам.

Добави коментар

Водещи новини