Забраняват творби на Шекспир в училища в САЩ заради расистки пасажи

  • 11 август 2023 16:05

  • 1152
  • 4
Забраняват творби на Шекспир в училища в САЩ заради расистки пасажи
© Wikimedia Commons

Уилям Шекспир се превърна в жертва на нормите, които налагат ограничаване на учебното съдържание в държавните училища в щата Флорида.

Преди старта на новата учебна година преподавателите по английски език в окръг Хилсбъроу са били уведомени, че ще могат да запознаят учениците само с определени пасажи от текстовете от театралните творби на английския драматург, в които не присъства сексуално или расистко съдържание.

Училищните власти в Хилсбъроу предприемат мярката заради закон, подписан от губернатора на Флорида Рон Десантис, който забранява в учебната програма да се дискутират творби, в които се засяга темата за половата идентичност. В случай че даден учител наруши закона, го грози дисциплинарно наказание.

"Дисни" ограничи достъпа до "Питър Пан" и "Дъмбо" заради расистки стереотипи

Преподавателите са наплашени. Не знаят какво може и какво не може да правят и на практика са принудени да стъпват върху тънък лед, когато се стигне до преподаването на материал. Това е огромно предизвикателство за всички нас, които работим в общественото образование, коментира за местния канал WSLN Роб Крит, председател на Асоциацията на учителите в окръг Хилсбъроу.

Говорителката на училищен окръг Хилсбъро Таня Арджа се позова на закона, когато беше попитана за пиесите на Шекспир, в които ще се преподават само пасажи без секс – тема, ограничена до часовете по здравеопазване, и въпроси, свързани с расата – друга тема табу в държавните училища във Флорида.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1152 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анархиста

2023.08.11 | 18:30

4
Гнустни неолиберали
Ттгггг

2023.08.11 | 18:30

3
Неолиберали
Чичо

2023.08.11 | 18:10

2
Псевдо демокрация и права на човека.

2023.08.11 | 17:42

1
САЩ просто се разлагат!Дженжърство.трети пол,наркотици,убийства сега и забрана на класици без да се съобразяват с времето когато е писал Шекспир.Сигурно ще изгорят и руските класици,ако не са го направили вече.

Добави коментар

Водещи новини