САЩ позволиха на Ирак да плаща на Иран за електроенергия

  • 19 юли 2023 06:12

  • 1449
  • 0
САЩ позволиха на Ирак да плаща на Иран за електроенергия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи е подписал нов документ за националната сигурност, позволяващ на Ирак плаща на Иран за електроенергия, като за първи път ще бъде разрешено такива плащания да се извършват по сметки в банки в трети страни, предаде Ройтерс, като се позова на американски официален представител.

Говорилият при условие за анонимност служител, заяви, че САЩ се надяват, че новоподписаният документ ще помогне за облекчаване на иранския натиск срещу Ирак за получаване на достъп до парични средства, които досега можеха да бъдат депозирани само в сметки с ограничен достъп в Ирак, пише БТА.

Влезлият в Северна Корея американец е военен

Техеран оказва натиск на Багдад да получи разрешение за достъп до такива средства като намаля доставките на ирански природен газ за Ирак, посочва Ройтерс. Това ограничава способността на Ирак да произвежда електроенергия и наложи крайно непопулярни прекъсвания на електроснабдяването.

Ходът на САЩ да позволи плащания към банки извън Ирак очевидно има за цел да прехвърли част от натиска, който Иран упражнява върху Багдад, към други страни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини