ООН заяви, че хуманитарната обстановка в Украйна е станала „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовира

  • 10 юни 2023 06:09

  • 1603
  • 7
ООН заяви, че хуманитарната обстановка в Украйна е станала „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовира
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Хуманитарната обстановка в Украйна стана „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовир „Каховка“, заяви пред Асошиейтед прес заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11824

Високопоставеният служител на Обединените нации посочи, че „извънредно голям брой“ от 700 000 души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, и предупреди, че опустошенията, причинени от наводнението в Украйна, която е една от житниците на света, почти неизбежно ще доведе до намаляване на зърнения износ, а оттам и до повишаване на цените на продоволствените стоки по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

„Това е изключително комплексен проблем“, каза Грифитс в интервюто. „Истината е, че това, на което ставаме свидетели сега, е само началото на последиците от този акт.“

Скъсването на стената на водноелектрическата централа „Каховка“ и изпразването на водохранилището ѝ във водите на река Днепър увеличи още повече нещастията на населението в украинската Херсонска област, която от повече от година е подложена на ракетни и артилерийски обстрели, пише БТА.

Зеленски приветства героизма на водещите ожесточени боеве украински войници

Украйна контролира западния бряг на Днепър, а руските войски източния, който е по-нисък и затова е по-застрашен от наводнения. Язовирът е от жизненоважно значение за снабдяването с питейна вода и напояването на земеделските земи в Южна Украйна. Миналата година Херсонска област, където е разположено това съоръжение, беше анексирана от Москва.

Грифитс посочи, че помощта на ООН е успяла да доситгне до 30 000 души в наводнените райони по украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации. Той добави, че засега Русия не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да може подпомагането да достигне до пострадалите и там.

Грифитс заяви, че в сряда се е срещнал с постоянния представител на Москва в ООН Василий Небензя, за да поиска от руските власти „екипите на ООН в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, за да могат да предоставят помощ на нуждаещите се украинци в тези райони“.

„Надявам се, че това ще се случи“, каза той.

Наводнени са земеделски площи, очертава се и проблем с водата за охлаждане на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се снабдява от язовира, добави той.

Той отбеляза, че са наводнени и минни полета, което означава, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и „да започнат да се появяват на места, където никой не очаква“, застрашавайки хора, включително и деца.

Грифитс посочи, че поради широкия кръг последици от скъсването на язовирната е почти сигурно, че ООН ще отправи извънреден призив за събиране средства, с които да се помогне на Украйна да се справи с положението. Но той иска да изчака няколко седмици, за да се оценят точно икономическите, здравните и екологичните последствия, преди да отправи апела за ново финансиране.

Грифитс допълни, че той и генералният секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан работят за продължаване на Черноморската зърнена инициатива, договорена между Русия и Украйна миналия юли с посредничеството на Турция и Обединените нации, за да може да продължи износа на украинско зърно през три черноморски пристанища.

Росица Валентинова
1603 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.06.10 | 07:51

6
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Емѝ...

2023.06.10 | 08:00

7
Ще духам безплатно на всеки, който е срещу РУСКОТО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

2023.06.10 | 07:33

5
И руснаците и украинците са пълни мизерници!

2023.06.10 | 07:02

4
ДА иЗмРаТ тия ОРки
Много грозен мангал от Перник

2023.06.10 | 06:54

1
Ивелина Пенчева е много секси с.в.и.н.я. За тая астролого.
надежда дойчева е циганка

2023.06.10 | 06:56

3
уоман бг
надежда дойчева е мангалка

2023.06.10 | 06:56

2
Весела Георгиева че поне на снимка е симпатична дама.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини