Китай излага на риск космическите активи на САЩ

  • 09 декември 2022 10:48

  • 833
  • 1
Китай излага на риск космическите активи на САЩ
©
Слушай новината Слушай новината

Китай изгражда способности, които излагат на риск повечето космически активи на Съединените щати и смята тази област за решаваща във военната си стратегия, каза днес ръководителят на Космическото командване на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Изоставащ исторически в област, доминирана от Съединените щати и Русия, Пекин постигна значителен напредък през последните години, включително изпитание на антисателитна ракета през 2007 г., които разтревожиха Вашингтон и други западни страни.

Генералът от американската армия Джеймс Дикинсън, командир на Космическото командване на САЩ, каза пред журналисти по време на видеоконференция от Хавай, че такива тестове с противосателитни ракети задръстват космическото пространство с отломки. Той приветства също приемането на резолюция на ООН, страните да не провеждат противосателитни тестове с вертикално издигане, създаващи огромни полета с космически отпадъци, които застрашават спътниците и космическите станции.

От четирите държави, които са провели такива тестове, Съединените щати бяха единствените, които гласуваха в подкрепа, докато Китай и Русия гласуваха с „не“, а Индия се въздържа, припомня Асошиейтед прес.

Дори малки парчета метал могат да бъдат опасни и броят на тези отломки нараства неистово. Космическото командване сега проследява повече от 48 000 обекта в околоземна орбита, включително сателити, телескопи, космически станции и отломки с всякакъв размер, в сравнение с 25 000 обекта само преди три години, каза Дикинсън, цитиран от АП.

През 2003 г. Китай стана третата държава, изпратила самостоятелно астронавт в орбита след бившия Съветски съюз и Съединените щати. Оттогава програмата му непрекъснато напредва.

Европейската космическа агенция представя новите си астронавти

Китайската космическа програма предизвика необичайни международни критики, след като страната извърши необявен тест през 2007 г., в който използва ракета, за да взриви несъществуващ китайски сателит, създавайки отломки, които продължават да бъдат опасни.

„Те продължават да изграждат и изграждат способности, които наистина, честно казано, излагат на риск повечето от нашите активи в космическото пространство. Това наистина е напредък, можем да се каже, в техните способности", каза генерал Дикинсън, визирайки Китай. "Тяхното разбиране (е), че космосът е много важна част не само за тяхната икономическа или за глобалната икономическа среда, но също и за военната среда. Продължаваме да наблюдаваме това много внимателно докато те непрекъснато увеличават способностите си."

Китай твърди, че космическата му програма е за мирни цели. Трима китайски астронавти кацнаха на земята в неделя на борда на капсулата за повторно навлизане на космическия кораб Шънжоу-14 („Вълшебна лодка“), съобщи държавният телевизионен канал CCTV. Така шестмесечна мисия на китайската космическа станция приключи.

Станцията представлява важен етап в тридесетгодишната космическа програма с екипаж на Китай, одобрена за първи път през 1992 г. Тя също така бележи началото на постоянното място на Китай в космоса.

Дикинсън каза, че неговото командване, заедно с индийско-тихоокеанското командване на САЩ, е фокусирано върху предизвикателството от страна на Китай.

„Единната позиция на съюзниците и партньорите е от решаващо значение да се противодейства на принудата и радикалните действия, които застрашават основаващия се на правила международен ред тук, в Индийско-Тихоокеанския район, и отвъд него", каза той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
833 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.09 | 10:59

1
Ако под "Русия" се има предвид рашистката педерация, тя отдавна не "доминира" в космоса.

Добави коментар

Водещи новини