Ураганът Иън се засили до четвърта категория, приближавайки Флорида

  • 28 септември 2022 14:07

  • 802
  • 1
Ураганът Иън се засили до четвърта категория, приближавайки Флорида
© getty images

Ураганът Иън се засили до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, приближавайки се към западния бряг на Флорида, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на синоптиците.

Американският Национален център за ураганите съобщи днес сутринта, че скоростта на съпътстващите ветрове достига 220 км/ч, а "окото" на изключително опасната буря е на около 125 километра в посока запад-югозапад от Неапол, Флорида. Иън се движи на север със скорост от 17 км/ч.

Властите предупредиха за възможно опасно вълнение, което ще засегне гъсто населеното крайбрежие на Мексиканския залив – от плажа Бонита до района на Тампа.

Ветровете и дъждът във Флорида започнаха да се засилват ден след като Иън връхлетя Западна Куба, оставяйки целия остров без електричество.

Жителите на югоизточния американски щат се втурнаха да покриват своите къщи и скриха ценните си вещи на горни етажи. Най-малко 2,5 милиона жители на Флорида се евакуираха по нареждане на властите в очакване на мощна буря, силни ветрове и наводнения.

Какво направи "Иън"?

Центърът за ураганите прогнозира, че Иън ще връхлети югозападното крайбрежие на Флорида днес следобед.

Скоростта на вятъра в щата надхвърля от 3 ч. сутринта 63 км/ч - прага за обозначаване на буря. Скоро се очаква да задухат и ураганни ветрове.

"Това е буря, която е животозастрашаваща", предупреди на пресконференция губернаторът на Флорида Рон Десантис.

Движението на Иън над Мексиканския залив се забави, което позволи на урагана да набере сила и да засегне по-широк район.

Издадено е предупреждение за ураган в градовете Форт Майърс, Тампа и Сейнт Питърсбърг. Възможно е те да бъдат ударени от силен ураган за първи път от 1921 г.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.29 | 10:56

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини