Глобиха "Инстаграм" с 405 млн. евро по дело за лични данни на тийнейджъри

  • 06 септември 2022 12:03

  • 1358
  • 3
Глобиха "Инстаграм" с 405 млн. евро по дело за лични данни на тийнейджъри
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ирландски регулаторен орган наложи на "Инстаграм" голяма глоба, след като разследване установи, че платформата за социални медии е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри в нарушение на строгите правила на Европейския съюз за защита на личните данни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ирландската комисия за защита на данните съобщи в имейл, че миналата седмица е взела окончателно решение да наложи глоба на компанията в размер на 405 млн. евро.

Наказанието е второто по големина, наложено съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни, след като миналата година регулаторите на Люксембург глобиха "Амазон" със 746 млн. евро.

"Мета" отчете за пръв път в историята си спад в приходите

От компанията майка на "Инстаграм", "Мета", която е собственик и на "Фейсбук", заявиха, че макар и да са взаимодействали напълно с регулаторните органи по време на разследването, "не сме съгласни с начина, по който е изчислена тази глоба, и възнамеряваме да я обжалваме".

Разследването на ирландския надзорен орган се съсредоточи върху начина, по който Инстаграм показва личните данни на потребители на възраст от 13 до 17 години, включително имейл адреси и телефонни номера. Разследването започна, след като специалист по данните установи, че потребители, включително и такива под 18 години, преминават към бизнес акаунти и в профилите им се показва информация за контакт. Потребителите очевидно са го правили, за да виждат статистически данни за това колко харесвания получават публикациите им.

"Инстаграм" заяви, че разследването е фокусирано върху "стари настройки", които са били актуализирани преди повече от година, и оттогава има актуализация за поверителност за тийнейджърите, включително автоматично настройване на профилите им като лични, когато се присъединят.

"Продължаваме внимателно да разглеждаме останалата част от решението", заявиха от компанията.

Съгласно правилата на ЕС за защита на личните данни ирландският надзорен орган е водещият регулатор за много американски технологични компании с европейски централи в Дъблин.

Надзорният орган има множество други разследвания на компании, притежавани от "Meта". Миналата година той наложи глоба на "УотсАп" в размер на 225 млн. евро за нарушаване на правилата за прозрачност при споделянето на данни на хората с други компании на "Meта".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1358 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.07 | 09:31

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИИ
Сърбеца

2022.09.06 | 13:44

2
Тинейджъри със сърбящи пу.тки и гладни з спе.рма устенца ! Бах го в по.рн.ографския гнусен и тъп сайт ! Трябва да се спре

2022.09.06 | 13:35

1
в бългерия нап, пенсите, пощите, здравното, банките ръсят лични данни по път и надпът, а държавата се самоглобява без да обезщетява пострадалите

Добави коментар

Водещи новини