САЩ призоваха за контролирано спиране на работата на АЕЦ "Запорожие"

  • 29 август 2022 22:42

  • 1548
  • 6
САЩ призоваха за контролирано спиране на работата на АЕЦ "Запорожие"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Правителството на САЩ настоява за пълно спиране на работата на украинската АЕЦ Запорожие, тъй като сраженията в района се засилват, а международни експерти планират инспекция.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби повтори призивите за създаване на демилитаризирана зона около съоръжението, което беше окупирано от руските войски в първите седмици на шестмесечната война, съобщи Нова телевизия.

Правителството на САЩ настоява за пълно спиране на работата на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, тъй като сраженията в района се засилват, а международни експерти планират инспекция.

10 ранени и повредена инфраструктура след нов обстрел в района на АЕЦ Запорожие

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби повтори призивите за създаване на демилитаризирана зона около съоръжението, което беше окупирано от руските войски в първите седмици на шестмесечната война, съобщи АФП.

"Както сме казвали много пъти, атомната електроцентрала не е подходящо място за бойни действия", заяви Кърби пред репортери.

Той подчерта, че рисковете от поддържането на централата в работен режим са нараснали миналата седмица, когато пожари в района са наложили спирането на електроцентрала с дизелово гориво, която осигурява резервно захранване на централата в Запорожие, което потенциално застрашава работата на ядрения реактор.

"Продължаваме да вярваме, че контролираното спиране на ядрените реактори в Запорожие би било най-безопасният и най-малко рискован вариант в краткосрочен план", каза Кърби.

Той също така предложи силна подкрепа за предстоящото посещение в Запорожие на инспектори от Международната агенция за атомна енергия, като предупреди за потенциална ядрена катастрофа в централата вследствие на войната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1548 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Z

2022.08.30 | 11:58

6
Краварите искат да оставят Укропистан без ток хаха. Е, щом са казали :)))

2022.08.30 | 09:37

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.30 | 07:49

4
Тези обстрели на Украинските фашисти се ръководят от Агресорите по целия свят САЩ.

2022.08.30 | 07:22

3
Краваря не мое да казва кво ша става в Русия.

2022.08.30 | 01:29

2
Ще продават газ на Европа....СПАСИТЕЛИТЕ...

2022.08.29 | 23:00

1
спряна е от 2 месеца

Добави коментар

Водещи новини