Инфлацията в САЩ се забавя до 6,3% през юли

  • 26 август 2022 16:24

  • 271
  • 2
Инфлацията в САЩ се забавя до 6,3% през юли
© Pixabay

Ръстът на потребителските цени в САЩ се забави през юли, тъй като цените на енергията спаднаха. Това сочат данните в най-новия доклад на американското министерство на търговията, внимателно следени от Управлението за федералния резерв (УФР), съобщи Асошиейтед прес.

Инфлацията през юли е 6,3 на сто на годишна база, след като отбеляза ръст с 6,8 на сто през юни, което представлява максимум от 1982 г. Като причина за забавянето се посочват цените на енергията, които спаднаха през миналия месец, след като рязко се повишиха през юни.

Така наречената основна инфлация, която не включва цени на храни и енергия, се повиши с 4,6 на сто през миналия месец спрямо година по-рано.

Като цяло инфлацията започна да нараства осезаемо през пролетта на 2021 г., когато американската икономика се възстанови с изненадващ темп от кратката, но опустошителна коронавирусна рецесия година по-рано.

МВФ: Рецесията в САЩ трудно може да бъде избегната

Нарастващите клиентски поръчки претовариха фабриките, пристанищата и товарните гари, което доведе до закъснения, недостиг и по-високи цени.

УФР реагира бавно, смятайки, че това е временен резултат от нарушенията при веригите за доставки. Цените обаче продължиха да се покачват, което накара институцията да предприеме агресивни действия, повишавайки от март досега своя референтен лихвен процент четири пъти. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
271 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коко

2022.08.29 | 05:40

2
Какъв глупак е тоя с “краварски”. Много прост народ мърда по нашите земи.

2022.08.27 | 09:30

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини