Инфлацията в Испания леко забавя темп през август, но остава над 10 процента

  • 30 август 2022 14:47

  • 331
  • 0
Инфлацията в Испания леко забавя темп през август, но остава над 10 процента
© Pixabay

Инфлацията в Испания е забавила темп през август до 10,4 на сто на годишна основа спрямо 10,8 на сто през юли, сочи предварителна оценка на Националния статистически институт (INE), цитирана от Франс прес.

Тласкана най-вече от цените на енергията, инфлацията не беше забавяла темп от април и е над прага от 10 процента от юни - безпрецедентно високо равнище от средата на 1980-те години.

Това забавяне се обяснява главно със спада на цените на горивата, подчертава статистическият институт, като отбелязва, че цените на електричеството и храните обаче са продължили да растат. Потребителските цени са в "низходяща крива", която ще продължи през следващите месеци, изтъкна министърката на икономиката Надя Калвиньо пред обществената телевизия.

Тя обаче призова за предпазливост, той като несигурността е много голяма заради войната в Украйна.

Рекордна инфлация във Франция и Испания през юни

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който позволява сравнение с други страни от еврозоната, е забавил темп до 10,3 на сто спрямо 10,7 на сто през юли.

Основната инфлация, която не отчита силно променливи категории като енергията и е със сезонни корекции, е ускорила темп до 6,4 на сто спрямо 6,1 на сто през юли. Ако показателят се потвърди в окончателните данни, ще бъде на рекордно равнище от януари 1993 г.

Подобно на всички европейски страни, и Испания е изправена от няколко месеца пред скок на инфлацията, свързан с напрежението, предизвикано от възстановяването на икономическата активност след кризата с COVID-19 и от войната в Украйна.

Тази инфлация, обхванала първоначално електричеството и горивата, постепенно се разпространи във всички сектори на дейност, включително и при храните, и има тежки последици за покупателната способност на домакинствата.

Според испанското правителство инфлацията се очаква да отслабне до края на годината, но да остане висока, на средно равнище от 7,8 на сто за цялата 2022 г. Мадрид прие множество планове за помощ в усилията си да смекчи ефекта от инфлацията за домакинствата и компаниите, включително със субсидии за горивата, за транспорта и понижаване на таксите за електричеството.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини