Уволниха шефа на полицията, отговорен за забавеното залавяне на стрелеца в Тексас

  • 25 август 2022 13:02

  • 413
  • 1
Уволниха шефа на полицията, отговорен за забавеното залавяне на стрелеца в Тексас
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Шефът на полицията на училищния окръг на Ювалди, Тексас, който беше обект на сериозни критики заради бавната си реакция при стрелбата в местно училище през май, е бил освободен днес, съобщават американски медии, цитирани от Франс прес. При нападенията загинаха 19 деца и двама учители, допълва БТА.

Единодушното решение на окръжния съвет бе взето точно три месеца след една от най-шокиращите масови стрелби в САЩ, предава в. "Тексас трибюн".

Полицейският началник Пийт Аредондо, ръководил действията на органите на реда, е обвиняван, че е забавил операцията по неутрализиране на 18-годишния нападател в училището с повече от час.

Стрелбата в училище, убити са 19 деца и двама възрастни

По думите на адвокатите на Аредондо, той е взел решение "да не присъства на този незаконен и противоконституционен линч" и ще настоява за възстановяването си на поста, от който беше временно отстранен на 22 юни.

Близо четиристотин служители на различни служби са били на място пред началното училище в градчето Ювалди при стрелбата на 24 май, но според анкетна комисия на щатския парламент до неутрализирането на стрелеца са изминали 73 минути.

В доклада ѝ се констатира, че ситуацията е била хаотична, а командване е липсвало, докато децата вътре в училището са молели за помощ. Там също се споменава, че "Аредондо не е поел отговорността да командва" и направил грешна преценка заради недостатъчно информация.

След масовата стрелба в Ювалди и на други места в страната Конгресът на САЩ прие в края на юни нови ограничения за притежание на огнестрелни оръжия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.26 | 09:45

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини