Посланикът на САЩ в НАТО: Алиансът е единен и ще продължи да покрепя Украйна

  • 25 август 2022 10:34

  • 1122
  • 7
Посланикът на САЩ в НАТО: Алиансът е единен и ще продължи да покрепя Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Шест месеца от началото на руската агресия въоръжените сили на Украйна и украинското общество поддържат впечатляващо висок боен дух и воля за оцеляване. А НАТО е твърда и единна в подкрепата си. Русия няма да успее да разбие това единство, причинявайки тежка есен и зима. Това каза в интервю за БНР посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10046

САЩ вярват, че Украйна ще надделее в тази война, каза посланик Смит. Тя не очаква промяна на политическите нагласи във Вашингтон, която да доведе до прекратяване или драстично намаляване на икономическата или военната помощ за Киев.

Северноатлантическият алианс също е способен да запази единството си, въпреки че обществата в страните членки тепърва ще изпитват на свой собствен гръб ефектите от енергийния контраудар на Кремъл.

"Зная, че някои хора поставят под въпрос нашето единство, но мога лично да ви уверя оттук, от щаб-квартирата на НАТО, че Алиансът остава единен и че ще продължим да подкрепяме Украйна колкото и дълго време да е необходимо това".

Посланик Смит заяви, че решението за евентуална контраофанзива е прерогатив на командващите украинските сили. Войната обаче може да свърши по съвсем различен начин.

"Не знаем какво ще направи президентът Путин през следващите седмици или месеци. Ясно е обаче, че руските сили се оказаха неспособни да постигнат основните си задачи. Сблъскват се с тежки логистични проблеми, с недостиг на боеприпаси, имат проблеми и с мотивацията.  Ние правим всичко възможно да подобрим способностите на Путин в стратегическите сметки и той да сложи край на тази война веднага. Русия може да се откаже от този конфликт и да го прекрати още днес. Стига да поиска. Това е и нашата крайна цел - войната да свърши", каза Джулиан Смит.

Столтенберг: Няма умора! НАТО стои зад Украйна

"България е много стабилна членка на Северноатлантическия алианс. Съединените щати ценят двустранните отношения с България, особено в отбраната " - така американската посланичка в НАТО Джулиан Смит отговори на въпрос на БНР как администрацията на президента Джо Байдън оценява страната ни като съюзник - в политическо и във военно отношение.

Цветелина Кирилова
1122 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
88

2022.08.25 | 11:06

2
Искави се Русия да е дееспособна но уви .Разби ЕС ще разбие и НАТо. А пък и най вече вас краварите.

2022.08.29 | 09:01

7
Разби уя на ЕС НАТО ИСАЩ.
РАЗБРАХМЕ ЧЕ

2022.08.25 | 17:09

6
BELTA BY СЕ ФОНДИРА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЕЛАРУС. КОЙ ОБАЧЕ ФОНДИРА СНН, НБС.... И ОСТАНАЛИТЕ ПРОПАГАНДНИ ЛАТЕРНИ? ВИЖТЕ ТАМ ДА СТАНЕ ЯСНО ПУБЛИЧНО, КОЙ ИМ ПЛАЩА ДА ЯДАТ Г О В Н А 24/7 !

2022.08.25 | 15:24

5
Тук трябва да се намеси Паула.
Илиев

2022.08.25 | 14:38

4
Следи си мензиса кранто,не се меси в мъжките дела.

2022.08.25 | 10:56

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.25 | 11:26

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА РАШИСТКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини