Блинкън: Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири

  • 02 август 2022 07:22

  • 809
  • 4
Блинкън: Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири
© Gettyimages/архив

Талибаните нарушиха грубо споразумението от Доха, като приеха и дадоха убежище на лидера на Ал Кайда Айман Аз Зауахири, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Това нарушава не само споразумението от Доха, а и нееднократните уверения към света, че няма да позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни, добави Блинкън. "Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея", подчерта държавният секретар на САЩ.

Въпреки "нежеланието или неспособността на талибаните да спазват ангажиментите си", САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ чрез хуманитарна помощ и да се борят за защитата на неговите човешки права, особено на жените и момичетата, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит

"Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири и САЩ ще продължат да действат решително срещу тези, които биха заплашили нашата страна, нашия народ, или нашите съюзници и партньори", се допълва в изявлението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
809 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.02 | 10:32

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Мери

2022.08.02 | 07:46

1
А ако и вас ви няма ще стане съвсем безопасно и спокойно.
Гражданин на СССР

2022.08.02 | 08:01

3
Спокойно и безопасно само в СССР.
От 1991-годи всички правителства са еднакви

2022.08.02 | 08:00

2
Долу полицейско-циганско-жидовско ИГО и бъде безопасно и спокойно.

Добави коментар

Водещи новини