Германия и САЩ подписаха декларация за сътрудничество в областта на офшорната вятърна енергия и водорода

  • 27 май 2022 12:46

  • 391
  • 1
Германия и САЩ подписаха декларация за сътрудничество в областта на офшорната вятърна енергия и водорода
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Енергийно сътрудничество между Германия и САЩ включва разширяване на производството на електроенергия от офшорни вятърни мощности, както и сътрудничество в областта на водорода за индустриални цели. Това заяви германският икономически министър, отговарящ и за климата Роберт Хабек при подписването на съвместна декларация с пратеника на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, предаде Ройтерс.

Кери и Хабек подписаха съвместна декларация за партньорство между правителствата на двете държави в областта на климата и енергетиката. Това се случи в Берлин, по време на срещата на министрите от Г-7, отговарящи за климата, енергетиката и околната среда.

Партньорството между двете страни е свързано особено силно с областта на офшорните вятърни системи. САЩ възнамеряват да пуснат в експлоатация мощности за производство на енергия от вятър с капацитет, идентичен на планирания от германска страна - 30 гигавата до 2030 г., каза Хабек.

Текстът на споразумението обхваща 3 основни точки, каза Хабек, цитиран от ТАСС.

Рекордните 40 на сто от електричеството в Испания произведени с вятърна и слънчева енергия през април

Първо, говорим за "вземане на мерки за опазване на околната среда и постигане на климатична неутралност". 

Второ, Германия и САЩ искат да "разработят и приложат технологии за постигане на енергийния преход". 

Трето, двете държави искат да "подкрепят енергийната сигурност в трети страни".

За да преминем към нови източници на енергия, имаме нужда от нови доставчици на газ, за да можем да заменим газа с водород възможно най-бързо, каза също така германският министър на церемонията по подписването на декларацията. Според него това ще помогне както на Германия, така и на Европа да прекъснат уязвимостта си от "изнудването" от руски доставчици. "Търсим държави, които ще ни помогнат да станем независими", добави той.

Калина Христова
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.27 | 13:03

1
В момента до края на Май тече подписка за Излизане на България от СЗО. тАКА ЩЕ ИМАМЕ СТАТУТ НА СЪВЕТВАЩА НАЦИЯ ВМЕСТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА СЪС ЗАКОНОВА ОСНОВА ЗА АРЕСТУВАНЕ ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО И ЗАТВОР ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА КОМАНДИТЕ ОТ СЗО.

Добави коментар

Водещи новини